Anmärkningsvärd debattartikel från vargtjänsteman
Naturvårdsverkets projektledare för genetisk förstärkning av vargstammen, Helene Lindahl, skriver i en debattartikel på atl.nu att Sverige hamnar i EU-domstolen om det blir jakt på varg.
– Naturvårdsverkets tjänstemän tror uppenbarligen att man plötsligt blivit några slags politiska experter, kommenterar ordföranden i Jägareförbundets rovdjursråd, Torbjörn Lövbom.
I debattartikeln, som finns att ta del av här, drar Helene Lindahl flera anmärkningsvärda slutsatser.
Hon skriver att Sverige hamnar i EU-domstolen om någon annan form än skyddsjakt genomförs. Hon hävdar att Naturvårdsverket slagit fast att det behövs 380 vargar för att nå gynnsam bevarandestatus och hon påstår att genetisk förstärkning måste pågå under några år för att först därefter kunna påbörja en försiktig jakt.
En talesman för EU
Torbjörn Lövbom har börjat tvivla på om Naturvårdsverket kommer att ta något beslut om vargjakt över huvud taget. Han ser Helene Lindahls debattinlägg som ytterligare ett tecken på att verket obstruerar mot uppdraget man fått från regeringen.
– I stället för att utföra sitt uppdrag låter Helene Lindahl som en talesman för Potocnik. Det hon inte verkar ha förstått är att den genetiska förstärkning hon eftersträvar inte är möjlig utan att samtidigt förvalta vargstammen genom jakt.
Torbjörn Lövbom ställer sig också frågande till Lindahls påstående att Naturvårdsverket säger att det behövs 380 vargar.
– Naturvårdsverket angav två siffror. 380 respektive 180 vargar. Skillnaden för att uppnå gynnsam bevarandestatus är en invandrad varg under en tioårsperiod. Dessutom har regeringen slagit fast det lägre talet, och det är anmärkningsvärt att en tjänsteman uttrycker något helt annat.
Helene Lindahls tvärsäkra uttalande att Sverige hamnar i EU-domstolen om en förvaltningsjakt införs ger Torbjörn Lövbom inte mycket för.
– Naturvårdsverkets tjänstemän tror uppenbarligen att man plötsligt blivit några slags politiska experter. Här är man verkligen ute på ett område där man varken kan eller ska göra något. Rimligtvis är det regeringen som både drar och står för de politiska slutsatserna.
Får motsatt effekt
Lövbom vänder sig också mot hela anslaget i den argumentation som förs fram av vissa tjänstemän på Naturvårdsverket. Lindahls artikel är bara ett exempel på det, menar han.
– Genom mer eller mindre förtäckta hot och argument som man betraktar som logiska försöker man övertyga folk, bland annat oss jägare. Men det fungerar inte på det sättet. Det får exakt motsatt effekt.
– Det är bara genom att tillsammans med de som berörs man kan fullfölja regeringens uppdrag. I det fallet går det inte att genomföra någon genetisk förstärkning utan att samtidigt ha en förvaltningsjakt. Frågan är om Naturvårdsverkets tjänstemän inte förstår eller om man medvetet driver en egen linje, säger Torbjörn Lövbom.
Hela Helene Lindahls debattartikel kan du läsa här.
Läs mer:
Vargbeslutet: inget besked från Naturvårdsverket
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.