Girjas sameby har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen för att jakt- och fiskekort bara säljs till norrbottningar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Anmäler Girjas sameby till DO

Jägaren och fiskaren Carl Orrling från Nyköping har anmält Girjas sameby till diskrimineringsombudsmannen, DO.
Detta eftersom samebyn bara upplåter jakt och fiske till boende i Norrbotten.

Det är Sveriges Radio Studio Ett som rapporterar att DO fått in en anmälan från Carl Orrling. Högsta domstolen bestämde i januari att det är Girjas som har rätten att upplåta småviltjakten och fisket på sitt område i fjällen. Staten är dock fortsatt ägare av marken.
– Upplåtelsemodellen som Girjas valt bör prövas om det är en form av diskriminering när man väljer att begränsa allmänhetens möjlighet att köpa fiskekort. Vi pratar om statens mark och staten innefattar alla svenska medborgare och när man gör skillnader mellan människor beroende på i vilken region man bor kan man betrakta det som en form av diskriminering, säger Carl Orrling till Studio Ett.

 

Kan förändras

Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, säger att inget är hugget i sten och att det kan komma att förändras i framtiden. Han säger vidare i Studio Ett att samebyn kan välja att inte upplåta småviltjakt och fiske alls för att slippa diskussionen.
– Vi har hela tiden framhållit värdet och vikten av att befolkningen ska ha en möjlighet till jakt och fiske som en del av livskvalitén och det jobbar vi hårt för att behålla, säger han i Studio Ett.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev