För kronviltstroféer finns två gränser för medalj. Foto: Kenneth Johansson

Ändrade regler för trofémätning

Svenska Jägareförbundet har beslutat att den trofémätning som sker i Sverige ska följa det regelverk som fastställs av CIC, den europeiska jaktorganisationen som ansvarar för regelverket inom Europa.

Nu har CIC fastställt sin nya handbok och valda delar av den är översatt till svenska. Den nya handboken är en direkt översättning av den internationella handboken. På det sättet säkerställs att internationella regler följs vid mätningar även i Sverige, med ett undantag för rådjur.

Den nya troféhandboken och de gränser för medaljer som har fastställts internationellt av CIC gäller från 1 maj. Efter det får endast de trofémätare som genomfört en uppdateringsträff eller utbildning officiellt mäta troféer för Jägareförbundet och skriva ut medaljer.

 

Annorlunda för rådjur

Rådjurstroféer är den enda delen där Sverige inte kommer att följa CIC fullt ut. Enligt CIC är den enda godkända mätmetoden volymmätning. I Sverige har vi tillämpat viktmätning av rådjur.

Jägareförbundet avser att fortsätta med det, men för den som så önskar kommer även möjlighet till volymmätning att erbjudas på Jägareförbundets kontor.

För internationella medaljer krävs volymmätning, men inte för de nationella medaljerna.

 

Olika gränser

CIC har olika gränser för medaljer för svensk ras respektive introducerat centraleuropeiskt kronvilt.

Den nationella trofégruppen har beslutat att den enda möjliga avgränsningen mellan dessa två är att de hjortar som fälls inom Skånes licensjakt räknas som svensk ras med lägre gräns för medalj, övriga fällda hjortar i Sverige räknas som introducerade, med en högre medaljgräns.

I gränslandet mot Norge får man vara uppmärksamma på att de norska hjortarna har samma lägre medaljgränser som den svenska rasen

 

Utländska troféer

Jägareförbundets trofébedömare är berättigade att mäta in alla troféer från de arter de är auktoriserade på. Vi delar däremot inte ut svenska trofémedaljer till annat än vilt än det som är skjutet i Sverige.

Kraven för en internationell CIC-medalj finns i den nya handboken. För internationell guldmedalj krävs att trofén mäts med hel skalle, det gäller allt vilt. Troféägaren måste vara medlem i CIC och trofén ska mätas in vid ett utlyst tillfälle och av flera, av CIC utbildade, trofémätare tillsammans.

Jägareförbundet bedömer att intresset för detta i dagsläget är lågt, varför man även i fortsättningen inriktar sig på mätning av nationella medaljer.

 

Frågor

För frågor rörande trofémätning hänvisas till Nationella trofégruppen.

 

Norr: Björn Sundgren

bjorn.sundgren@jagareforbundet.se

 

Mitt: Claes Lindström

claes.lindstrom@jagareforbundet.se

 

Syd: Benny Nilsson

benny.nilsson@jagareforbundet.se

 

Björn Sundgren

Oförändrad kostnad

Svenska Jägareförbundet ändrar inte priserna för mätning i år. De är som tidigare:

Horn/betar kostar 250 kronor för medlem, 400 kronor för icke medlem.

Kranier kostar 150 kronor för medlem, 300 kronor för icke medlem.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev