Jakten i Sverige lockar allt fler kvinnor. Foto: Martin Källberg, Per Jonson, Johanna Thörnqvist

Allt fler jagande kvinnor i Sverige

Trenden håller i sig: såväl antalet som andelen kvinnliga jägare fortsätter att öka i Sverige. Det visar siffror som sammanställts av Svenska Jägareförbundet.

Under de senaste två decennierna har antalet kvinnor som löser jaktkort ökat med 72 procent, medan andelen kvinnor bland jaktkortslösarna har ökat med 79 procent.

2004 var det 13 478 kvinnor som löste statligt jaktkort, vilket då utgjorde 4,7 procent av samtliga jaktkortslösare. 2023 var den siffran uppe i 23 181, vilket utgjorde 8,4 procent av det totala antalet jaktkortslösare.

Inom Svenska Jägareförbundet har andelen kvinnor länge legat något högre än så. Bland Jägareförbundets medlemmar – per den 31 december 2023 – var andelen kvinnor 10,4 procent. 2005 var den andelen 5,9 procent. Vid 2023 års utgång hade Svenska Jägareförbundet totalt 15 648 kvinnliga medlemmar.

Det visar siffror som sammanställts av Anja Kjellsson på Svenska Jägareförbundet.

”Helt naturligt”

Josefina Höglin.

– Antalet jagande kvinnor fortsätter att öka, vilket är både glädjande – och helt naturligt, säger Josefina Höglin, som är nationellt ansvarig för Jägareförbundets kvinnliga nätverk JAQT.

– Det är inget konstigt att kvinnor söker sig till jakten, och börjar jaga, men jag tror att ju fler kvinnor som jagar, desto enklare blir det för andra kvinnor att prova på.

– Vi ser också att många kvinnor kommer in i jakten via hunden, vilket inte heller är något nytt. Med det menas att många tar klivet in i jakten via sådant som hunden ifråga är framavlad för att syssla med: viltspår eller jakt i olika former, säger Josefina Höglin.

En fjärdedel av teoriproven

Den stadigt ökande andelen jagande kvinnor är en logisk följd av statistiken för jägarexamen.

Där har kvinnor under de senaste två decennierna stadigt svarat för minst en femtedel av det totala antalet godkända teoriprov inom jägarexamen.

Andelen har varierat mellan 19,7 procent (2005) och 26,7 procent (2023).

Högst andel i Mitt Norrland

Bland Jägareförbundets 22 länsföreningar återfinns den högsta andelen kvinnliga medlemmar i Mitt Norrland – alltså den länsförening som organiserar jägarna i Västernorrland och Jämtland. I Jägareförbundet Mitt Norrland är andelen kvinnliga medlemmar 13,8 procent.

Lägst andel kvinnliga medlemmar av förbundets 22 länsföreningar har Jägareförbundet Blekinge: 7,6 procent.

Svenska Jägareförbundet har även kartlagt representationen av kvinnor i förbundets styrelser, på olika nivåer, över tid. Det handlar om förbundsstyrelse, länsföreningarnas styrelser och jaktvårdskretsarnas styrelser.

Även här är trenden över tid tydlig: allt fler kvinnor tar plats som förtroendevalda inom förbundet. I länsföreningarnas styrelser har andelen ökat från 9 procent 2005 till 22,2 procent 2023.

I styrelserna för Jägareförbundets jaktvårdskretsar har andelen kvinnor under samma period ökat från 5,8 procent (2005) till 14,5 procent (2023).

– Kvinnorna i den svenska jakten blir allt fler för varje år och det är en mycket trevlig utveckling, säger Josefina Höglin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev