Nära Yvonne Janssons hem i Högsäters kommun i Dalsland hittades två kapitala älgtjurar som av allt att döma kämpat in i döden. Foto: Yvonne Jansson

Älgtjurar kämpade in i döden: ”Nog är det tragiskt”

Det kan gå våldsamt till under älgens brunstperiod. I kampen om älgkornas gunst kan stridslystna tjurar drabbas av svidande och svåra skador, och ibland leder den våldsamma kampen till att en eller båda kämparna dör.

Älgarnas brunst inleds en bit in i september, och på många håll kan brunsten pågå en bit in i oktober. Dalsland är inget undantag, och även här kan kampen vara hård och dödlig.

In i döden

Yvonne Jansson i Högsäters kommun i Dalsland delar med sig av sina bilder, där två kapitala tjurar kämpat ända in i döden.

– Det var en granne som frågade om jag sett tjurarna, eller om vi hört när de slogs, säger Yvonne Jansson.

Älgtjurarna låg döda bredvid varandra. Foto: Yvonne Jansson

Grannen hade hittat två älgtjurar i ett djupt dike. Det var en 12-taggare och en 14-taggare som i stort sett låg sida vid sida, tydligt märkta av den våldsamma kampen. Båda har synliga spår av strid och när de också hamnade i det vattenfyllda diket så tror Yvonne Jansson att det kan ha påverkat utgången.

– De slogs nog tills de var så utmattade att de inte orkade upp ur diket. Kanske dränkte de sig, säger Yvonne Jansson.

Starka kämpar

Det var två välväxta och fina älgtjurar som gick ett tragiskt öde till mötes. Styrka i kombination med kraftiga och långa horntaggar kan givetvis ha gett skador både på muskulatur och inre organ.

Älgtjurarna lever ett hårt liv under brunsten. Foto: Yvonne Jansson

– Det är tråkigt att hitta så fina djur döda, men sånt händer. Det handlar om liv och död i naturen, säger Yvonne Jansson.

Fraktades bort

Hon har jagat tidigare, och beskriver älgstammen som bra i området även om den har minskat något. Under hösten har hon återkommande sett fem till sju älgar nära hemmet.

Efter upptäckten kontaktade hon jaktledaren i jaktlaget.

– Tjurarna började stinka, så det var bra att man fraktade bort dem. Det är så här det går till under fortplantningen, men nog är det tragiskt, säger Yvonne Jansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev