Älgstammen i Mitt Norrland ska förvaltas i en gemensam förvaltningsplan för Jämtland och Västernorrland. Foto: Johnny Olsson

Älgstammen i Mitt Norrland ska förvaltas länsöverskridande

Premium

Under veckan har viltförvaltningsdelegationerna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland träffats i Umeå för överläggningar och enskilda förhandlingar. På agendan stod bland annat gruppövningar samt diskussioner kring förvaltning av rovdjur och älg.

Viltförvaltningsdelegationerna i de fyra Norrlandslänen träffades under veckan i Umeå för överläggningar. Bland deltagarna fanns länens landshövdingar, länsstyrelsernas tjänstemän, medlemmar i delegationerna och sakkunniga från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Förutom gemensamma övningar och samtal höll varje län separata delegationsmöten.

 

Viktiga möten

Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

– Det här var jättepositivt. Det är sällan vi träffas på ett ställe men vi har många gemensamma frågor, och det gäller bland annat förvaltningen av rovdjur och älg, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland och ordinarie ledamot av Jämtlands läns viltförvaltningsdelegation.

Förutom föreläsningar och gruppövningar fick delegaterna fundera på sin och delegationens roll, där Gun Fahlander ser att man ibland hamnar på mellanhand.

– Vi har ett bra förhållande med länsstyrelsen i Jämtland, men ibland är det andra intressen som tar över, som exempelvis när Naturvårdsverket bestämde att Jämtland ska ha en vargföryngring, säger Gun Fahlander.

Det beslutet gillades inte av vare sig länsstyrelsen eller VFD.

Under mötet i Umeå diskuterades även rovdjurssituationen, där det under nästa vecka kan komma beslut om licensjakt på lodjur. Även situationen med starka stammar av järv och björn diskuterades.

 

Länsöverskridande förvaltning

En annan viktig fråga för Jämtland och Västernorrland var en gemensam plan för älgförvaltningen.

– Det har vi inte haft tidigare, men vi har diskuterat det länge. Nu tog vi beslut om en plan och det är väl också något unikt att två län kan enas om en gemensam förvaltningsplan för älg, säger Gun Fahlander.

Den allmänna uppfattningen efter tvådagarskonferensen var att samtal och kontakter berikar och underlättar de beslut som delegationerna tar, som ibland påverkar alla fyra länen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev