Finland har fått sitt första fall av CWD. I Norge har flera fall av CWD hittats hos gamla älgar. Foto: Veterinärinstituttet

Älgko i Finland dog av CWD

Finland har fått sitt första fall av den fruktade avmagringssjukdomen chronic wasting disease, CWD. En 15 år gammal älgko i Kuhmo visade sig ha dött av sjukdomen.

Det är finska livsmedelssäkerhetsverket Evira som rapporterar om den självdöda älgkon. Resultaten av Eviras undersökningar har bekräftats i ett EU-referenslaboratorium.

Efter det norska utbrottet av CWD, som är det första i Europa, har flera länder intensifierat sina undersökningar och även Sverige har inlett ett omfattande arbete för att analysera prover från hjortdjur.

 

Undersökning pågår

Finland har allt sedan 2003 löpande undersökt hjortdjur, och totalt har 2.500 prover analyserats utan tidigare spår av sjukdomen.

Nu intensifieras uppföljningen av sjukdomen i områdena Kuhmo och Kajanaland.

Avmagringssjuka kan förekomma hos hjortdjur och sjukdomen leder alltid till döden. Sjukdomen har veterligen aldrig smittat människan.

I Norge pågår utrotning av norska vildrenar på Nordfjella, där den nordamerikanska smittsamma varianten av CWD har konstaterats. De CWD-smittade älgar som hittats i Norge har påträffats i Selbu och Lierne inte långt från gränsen mellan Norge och Sverige.

 

Drabbar gamla djur

De smittade älgarna i Norge har alla varit gamla djur och forskarna misstänker att CWD kan uppstå spontant utan smitta hos äldre djur.

Prover från den döda älgkon i Finland kommer att jämföras med resultaten från de norska djuren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev