Publicerad 5 februari 2016 - 07:59

Älgjakten riskerar ställas in i Värmland

Det diskuteras nu på allvar att ställa in älgjakten i stora delar av Värmland på grund av den stora vargstammen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Antalet vargar i Värmland närmar sig snabbt en nivå som gör det omöjligt att fortsätta jaga. Redan till hösten kan älgjakten ställas in.
Det hävdar Svenska Jägareförbundet i ett yttrande till förvaltningsdomstolen i Karlstad.
– Det diskuteras nu på allvar att helt ställa in älgjakten 2016/2017 i stora delar av Värmland, skriver Svenska Jägareförbundet.

Domen i Förvaltningsrätten i Uppsala som stoppat licensjakten i Västmanland har väckt stor oro i förbundsledningen. Förvaltningsrätten i Karlstad har ännu inte bestämt sig angående jakten i Värmland och Örebro län. Jägareförbundet pekar nu på en rad orimligheter i förra veckans dom. 

Allt svagare älgstam
Trycket från vargarna är stort i de båda länen, med en situation där antalet revir växer trots förra vinterns jakt. Värmland och delar av Örebro län lider också av en allt svagare älgstam.
”Problemet är att vargreviren nu krymper allt eftersom vargstammen ökar och vargstammen är så tät att vargarna tar stora delar eller hela den möjliga avkastningen från älgstammen”, skriver förbundet.
Förbundets bestämda uppfattning är att reglerad legal jakt på varg måste ses som en del av bevarandearbetet, inte som ett hot mot vargstammen. 

Orimlig slutsats
”Tyvärr måste vi konstatera att förvaltningsrätten i Uppsala hävdar det motsatta. Rätten menar att de av riksdagen fastställda målen för förvaltningen, som att minska koncentrationerna, inte har någon juridisk relevans.”
I yttrandet pekar också förbundet på hur orimligt det måste anses vara när rätten förklarar att de socioekonomiska konsekvenserna för djurägare, jägare och markägare är små. Den bedömningen bygger på en analys av Naturvårdsverket som mött hård kritik.
”Av jägare och markägare i varglänen har den uppfattats som direkt stötande”, skriver förbundet.
I ett försök att sätta siffror på problemet påpekas att det jaktliga värdet på grund av vargarna minskat med 190 till 376 miljoner kronor i vargbältet.  För Värmlands del med halva Sveriges vargstam handlar det om ett enormt bortfall.

Stora förluster
”Om vi utgår ifrån att Värmlands yta är en tiondel av Svealand så är förlusterna ändå mycket stora, 19 till 37 miljoner kronor per år.”
Förbundet hänvisar också till en dom från finska Åbos förvaltningsdomstol där rätten ansåg att jakten var förenlig med gällande rätt, trots att gynnsam bevarandestatus inte föreligger för vargstammen i Finland. Där motiveras jakten bland annat av socioekonomisk hänsyn.
Bo Sköld, Svenska Jägareförbundets generalsekreterare, är mycket orolig över utvecklingen och beklagar samhällets oförmåga att hantera vargfrågan.

Långsiktig lösning
–  På längre sikt måste vi hitta ett sätt där vi kan lösa de här frågorna. Här måste politiker ta sitt ansvar och säkerställa att de demokratiska beslut som fattats av riksdagen genomförs.  I förbundet överväger vi hela tiden riskerna med att yttra oss juridiskt men också att överklaga till ny rättsinstans mot en förlängd rättsprocess.  Vi har idag valt att komplettera yttrandet till förvaltningsrätten i Karlstad för att få ett positivt beslut.
Bo Sköld är medveten om att nya yttranden kan leda till att domslutet fördröjs, men säger också att de hela tiden stämmer av med de förtroendevalda i de berörda länen och mot de jaktliga förutsättningarna.
– Vi är rätt säkra på att det kommer fler yttranden, och en positiv dom är värdefull för framtiden, säger Bo Sköld.
Ett snabbt beslut krävs då jakttiden löper ut om drygt en vecka, den 15 februari.
Jakten i Värmland och Örebro län omfattar totalt 26 vargar.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram