Publicerad 8 oktober 2021 - 19:00

Foto: Ingemar Pettersson

Älgarna blir färre – jägarna vill ha fler

Älgstammen har minskat med 20 procent efter att den nya älgförvaltningen infördes 2012.
Nu tycker mer än hälften av jägarna att älgarna är för få. Det visar en ny undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet.

I en rapport som är under produktion undersöker forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, attityder till vilt och viltförvaltning. I dag presenteras ett kapitel ur den kommande rapporten där slumpvis utvalda jägare och skogsägare tillfrågats om deras attityder till älgstammens storlek innan och efter att den nya älgförvaltningen infördes.

– Vi har mätt olika intressegruppers attityder till viltstammarna vid upprepade tillfällen. Jämför vi attityderna 2013 med 2021 så har det skett en tydlig förändring bland jägarna, där en allt större andel vill ha fler älgar. Det är bara enstaka procent som vill sänka älgstammen, säger Fredrik Widemo, som forskar om klövvilt och attityder till vilt, i ett pressmeddelande från SLU.

 

Bild: Sveriges lantbruksuniversitet

Jaktkortlösare i Skåne, Gävleborg och Östergötland är mest angelägna att älgstammen ska upp. Där har mellan 41 och 31 procent svarat att älgarna är alldeles för få medan jaktkortlösare i Kronoberg, Jönköping och Västerbotten är mest nöjda med älgstammens numerär.

 

Privata markägare

Bland de privata skogsägarna anser fler än hälften att älgstammen är lagom, medan en fjärdedel vill sänka stammen ytterligare. Även om älgstammen sänkts ligger dock skogsskadorna kvar på ungefär samma nivå som tidigare, enligt Skogsstyrelsen.

Bland skogsägare som inte löst jaktkort ville 15,2 procent öka älgstammen, 48,2 procent ansåg att den var lagom och 26,5 procent ville minska älgstammen.
För skogsägare med jaktkort var motsvarande siffror 22,4 procent, 55,6 procent respektive 22,0 procent.

 

Färre älgar

Notabelt är att skogsägare som var med i en skogsägareförening eller i LRF ville ha en mindre älgstam jämfört med dem som inte var medlemmar.

– För att få till en bra förvaltning där olika intressenter samverkar är det viktigt med kunskap om vad olika grupper tycker och tänker kring dessa frågor. I dag vill många jägare ha fler älgar, skogsägarna tycker antalet är lagom medan förvaltningsmålen säger att vi ska minska antalet. Det kan leda till konflikter när en av grupperna ska utföra jobbet, säger Fredrik Widemo.

 

Vad tycker du om älgstammens storlek?

 

Attityder till älgstammen

Nationellt sett ansåg den största gruppen jaktkortslösare att älgstammen var lagom år 2013 och på motsvarande vis ansåg den största gruppen skogsägare att älgstammen var lagom år 2014.
Efter att den nya älgförvaltningen infördes jaktåret 2012–2013 har älgstammen reducerats med cirka 20 procent (Älgdata.se; Naturvårdsverket 2021) och under samma period har det skett en relativt kraftigt förskjutning i jaktkortslösarnas attityder.
Idag är det enstaka procent av jägarna som anser att stammen bör minskas och mer än femtio procent anser att älgstammen är för liten.
För skogsägarna har det inte skett någon motsvarande förskjutning, utan majoriteten anser fortfarande att älgstammen är lagom.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram