Älgen var enormt viktig för stenåldersfolket. Något som syns på många hällristningar med älgar. Som här, vid Nämforsen. Foto: Lars Nilsson

Älgar avslöjar långväga stenåldersfärder

Nyupptäckta hällmålningar av båtar med ett älghuvud i fören bekräftar arkeologernas teorier om att stenåldersmänniskor reste långt för att jaga och fiska. Motiven har hittats i Tumlehed på Hisingen norr om Göteborg.

Med hjälp av ny teknik som utvecklats av NASA kan motiv som med tiden blivit omöjliga att se, göras synliga för arkeologerna.

I Tumlehed har man på det sättet upptäckt så kallade älghuvudbåtar, vilka är de första som dokumenterats i södra eller västra Skandinavien. De närmaste avbildningarna av älgbåtar återfinns i Alta i Norge, 200 mil bort. Ristningar föreställande älghuvudbåtar har tidigare påträffats vid Nämforsen i Ångermanland.

 

Tre båtar

– Älgbåtarna är ofta förknippade med jakt- och fiskescener. Och motiven i Tumlehed tolkar vi som tre älghuvudbåtar förknippade med en liten val, en säl och fyra fiskar, säger Bettina Schulz Paulsson, arkeolog vid Göteborgs universitet, till TT som berättar om det ovanliga fyndet.

 

Bekräftar teori

Bettina Schulz Paulsson menar att fynden i Tumlehed bekräftar teorin att stenåldersmänniskorna inte var så stationära som man tidigare trott. Fynden visar att man kommit från Norge och Finland till västkusten för att jaga och fiska i den bohuslänska skärgården som var rik på val, säl och fisk.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev