Åklagaren överklagar domen mot vargskytten i Skåne. Brottet ska anses som grovt, menar åklagaren. Foto: Ur polisens förundersökning

Åklagare överklagar domen mot vargskytten

Kammaråklagare Lars Magnusson är inte nöjd med domen mot den 38-årige man som av misstag sköt en varg på bockpremiären i Skåne i fjol. Åklagaren anser att brottet ska anses som grovt och att vapnet ska förverkas.

Den 28 mars dömdes en 38-årig Malmöbo för jaktbrott av Hässleholms tingsrätt. Det blev en villkorlig fällande dom och dagsböter om totalt 25.000 kronor.
Skytten, som tog jägarexamen för bara några år sedan, satt i ett jakttorn på bockjaktspremiären. Enligt domen i tingsrätten har han berättat att han såg rörelser i terrängen och ett rödaktigt djur som han bedömde var en räv. Han avfyrade sitt första skott i jaktsammanhang. Djuret gick cirka 40 meter och återfanns dött av eftersökshund. Det var dock ingen rödräv han fällt. Det var Skånes enda stationära varg.

 

Inget grovt brott

Tingsrätten ansåg dock i sin dom att brottet inte ska anses som grovt. Så här skriver tingsrätten i domen:

”Jaktbrott beträffande varg är normalt att bedöma såsom grovt brott eftersom det avser ett hotat, sällsynt eller annars särskilt skyddsvärt vilt.”

Tingsrätten skriver vidare att Högsta domstolen konstaterat att även andra faktorer ska beaktas ”…såsom om gärningsmannen handlat av oaktsamhet, om det gäller endast ett enstaka tillfälle och omständigheterna i övrigt.”

 

Sköts av misstag

Vidare konstaterar tingsrätten i domen:

”I aktuellt mål har inte annat framkommit än att det rör sig om ett enda djur som skjutits av misstag, låt vara av oaktsamhet. Vid en sammantagen bedömning av omständigheterna i målet finner tingsrätten att brottet inte bör betraktas som grovt.”

 

Förverka vapnet

Miljöåklagare Lars Magnusson. Foto: Marie Gadolin

Åklagaren är dock av en annan åsikt och har nu överklagat domen till hovrätten. I överklagan skriver Lars Magnusson att han vill att skytten döms för grovt jaktbrott till villkorlig dom och samhällstjänst samt att vapnet förverkas med magasin innehållande patroner.

Åklagaren anser också att skytten inte såg hela djuret innan skottet avlossades och att det är en betydande viktskillnad mellan en varg och en rödräv, därför menar åklagaren att oaktsamheten ska betraktas som grov.

Den 38-årige mannen har uppgett, enligt domen i tingsrätten, att han nu slutat med jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev