En aggressiv älgko och hennes två kalvar ska avlivas efter flera incidenter i ett villaområde i Aspenäs i Lerums kommun. Två hundar har sparkats ihjäl och en man har skadats av den ilskna älgkon som vägrar lämna bostadsområdet. Foto: Kenneth Johansson

Aggressiva älgar avlivas efter polisbeslut

En älgko med två kalvar som uppehåller sig i ett villaområde i Lerums kommun ska avlivas. Efter att flera hundar sparkats ihjäl och en hundägare skadats av älgkon gör den lokala polisen bedömningen att älgkon är farlig för allmänheten.

Älgfamiljen, och då främst kon, sätter enligt GT skräck i befolkningen i Aspenäs i Lerums kommun utanför Göteborg. Två hundar har under hösten sparkats ihjäl av den aggresiva älgkon och i lördags fick även en man föras till sjukhus efter att han blivit angripen av älgkon.

– Det har varit lite för många incidenter, säger Stefan Holm, gruppchef vid polisen i Lerum, som tagit beslut om att utnyttja en möjlighet i lagen.

 

Stannar inne bland villorna

Älgarna rör sig i trädgårdar, på garageuppfarter och även nära en skola och en förskola. Människor har återkommande och vid flera tillfällen tvingats fly undan älgarna, som verkar reagera främst på hundar som rastas i området.

Lerums kommun har under veckan gått ut med ett meddelande till sina invånare.

”Vi har full förståelse för att många boende är oroliga. Vår kommunpolis Eva Strömblad är tydlig med att om du ser älgfamiljen ska du ringa 112 och meddela var djuren befinner sig. Polisen kontaktar sedan jägare”, skriver kommunen.

 

Enda lösningen

Beslutet om att avliva älgarna inne i bostadsområdet kommer som en följd av upprepade attacker.

– Jag har fattat det beslutet. Men det är ganska svårt, då det är farligt att skjuta bland hus och människor. Det måste vara helt säkert för att de ska kunna göra det, säger Stefan Holm.

Beslutet att avliva älgarna gäller i en vecka, sedan ska det omprövas.

– Just nu ser det inte ut som att de kommer flytta sig frivilligt. Det bästa vore om de knallat ut i skogen, för får de ut älgarna på jaktmarkerna behövs inte vårt beslut för att skjuta dem. Då hade de kunnat skjutas inom den ordinarie jakten, säger Stefan Holm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev