85 björnar får fällas i Västerbotten – ingen uppdelning i jaktperioder
Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat att rekordmånga björnar – 85 djur – får fällas i samband med årets licensjakt. Jakten får bedrivas från och med den 21 augusti 2021 till och med den 15 oktober.
Det blir alltså ingen uppdelning i två jaktperioder som förra året. Länsstyrelsen tycker att björnforskningens rekommendationer för avskjutningen har varit för blygsamma och att björnstammen därför ökat och ligger över förvaltningsmålet.
Västerbotten delas in i två zoner. I det västra jaktområdet ingår de delarna av kommunerna Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Dorotea som ligger väster om väg E45. I östra jaktområdet ingår den del av länet som ligger öster om väg E45. Björn får jagas inom jaktområdena, med undantag för de områden där jakt efter björn inte är tillåten enligt andra bestämmelser.
Jakten omfattar högst 30 björnar i Västra jaktområdet och högst 55 björnar i östra jaktområdet.
Tolv på skyddsjakt i vår
Länsstyrelsen skriver i beslutet ”att den totala kända dödligheten bland björnarna i länet bör uppgå till cirka 101 björnar under år 2021, eftersom björnstammen ska minskas. Dessa 101 björnar utgör cirka 21 procent av den totala populationen i början av året och antalet ska både fånga upp den potentiella tillväxten (cirka 15 procent) och minska stammen med cirka 6 procent.”
Tolv björnar har fällts under vårens skyddsjakter och två har dödats i trafiken.
Länsstyrelsen anser att ett uttag av 85 björnar under licensjakten är lämpligt, samtidigt som detta lämnar utrymme för att ytterligare björnar dör i länet.
Länsstyrelsen skriver också att björnstammen ”med detta uttag inte riskerar att hamna under miniminivån för länet (160 björnar), men att uttaget bidrar till att minska stammen ner till förvaltningsmålet (350 björnar) för björnen i Västerbotten.”
25 förra året
I fjol fick 25 björnar fällas i samband med licensjakten. Totalt avlivades 43 björnar under skyddsjakt förra året i Västerbotten.
Länsstyrelsen vill även att licensjakten riktas mot renarnas kalvningsområden.
”Speciellt i renarnas kalvningsland orsakar björnstammen problem för rennäringen. Därför riktar Länsstyrelsen årets licensjakt också mot kalvningsområdena.”
”Något konservativa”
Länsstyrelsen skriver också i sitt beslut att björnforskningens rekommendationer för hur många björnar som kan fällas ”har varit något konservativa och beståndet av björn har ökat över det eftersträvade förvaltningsmålet i Västerbotten.”
Länsstyrelsen tillåter åteljakt på björn för tolfte året i rad i Västerbottens län, ett län där björnpopulationen beräknas ligga på cirka 480 individer.
Högst två hundar som ställer eller förföljer en och samma björn får användas samtidigt, villkorar länsstyrelsen i årets beslut.
En jaktperiod – inte två
– Vi hade tidigare två jaktperioder för att säkerställa att det fanns björnar kvar under älgjakten. Med en ökad björntilldelning och en tidigare start på älgjakten utgår vi ifrån att det finns björnar kvar även om vi inte delar upp perioden och öronmärker några björnar för älgjaktstiden, säger Michael Schneider, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.
Jimmy Nyman, jaktvårdskonsulent i Västerbotten, är mycket nöjd över dagens björnjaktsbeslut.
– Länsstyrelsen ville höja förvaltningsmålet till 400 björnar, men vi stred för 350 björnar. Något som viltförvaltningsdelegationen också lyckades driva igenom. Det här är bra ett licensjaktsbeslut som jag tror kommer sänka björnpopulationen, säger han.
Att det inte blev två jaktperioder, som Jägareförbundet Västerbotten tidigare drivit, gör inte så mycket, menar Jimmy Nyman.
– Dels är det många björnar som nu ska fällas och det är en kort period mellan björnjaktspremiären och älgjaktspremiären. En sammanhållen jaktperiod är nog bra om man ska hinna fälla 85 björnar, säger han.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.