Det går inte få till en bra lodjursinventering om det inte finns snö. Däremot kan viltkameror användas som ett komplement i arbetet. Foto: Olle Olsson

75 kameror ska fotografera lodjur i Västra Götaland

Årets inventering av lodjur blir bristfällig. I stora delar av landet har vintern bjudit på barmark och där får länsstyrelserna förlita sig på så kallade viltkameror. En inventeringsmetod som dock inte alls är lika bra som spårningar på snö.

– Kamerorna är inte lika heltäckande i inventeringsarbetet som en rejäl snövinter är. Kamerorna är däremot ett komplement till spårningarna, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare hos länsstyrelsen i Västra Götaland.

Den här vintern har i det närmaste varit helt snöfri i länet och de enda lodjursföryngringarna som länsstyrelsen kunnat säkra är uteslutande tack vare viltkamerorna.

– Utan dem hade vi inte hittat en enda föryngring i vinter, konstaterar Nelly Grönberg.

 

75 kameror

Länsstyrelsen i Västra Götaland har köpt in många viltkameror, just nu sitter 75 kameror uppe i hopp om att fånga lodjursfamiljer på bild.

Kamerorna sätts inte upp på måfå i skogen utan myndigheten sätter dem på platser där de tack vare allmänhetens hjälp vet att det brukar passera lodjur. En annan metod är att sätta upp kameror vid nyslagna rådjur.

– Om du hittar ett nyslaget kadaver av rådjur som du misstänker är taget av lo, eller om du har sett flera lodjur tillsammans hör gärna av dig till någon av våra spårare så kommer vi ut och sätter upp en kamera, säger Nelly Grönberg.

För att kunna sätta upp kamerorna behöver länsstyrelsen markägarens tillstånd.

Fakta

Inventeringssäsongen för lodjur avslutas 28 februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev