
En skarvkoloni vid Kalmarkusten där länsstyrelsen beslutat om jakt för att skydda både fisk och fisket. Foto: Jan Henricson
7 000 skarvar får fällas vid skyddsjakt
Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat att 7000 storskarvar får skjutas årligen de närmaste tre åren. Beslutet motiveras med att fiskar och fisket måste skyddas mot en växande population av skarv.
De senaste inventeringarna visar att det finns närmare 60 000 skarvar i brackvattenområdet längs Kalmar läns kuster. Bara vid kolonierna vid Ölandsbron finns fler skarvar än det tidigare fanns i hela länet.
Många villkor
Skyddsjakten får bedrivas under flera förutsättningar och i olika områden, med begränsningar i antalet fåglar som får fällas. Till exempel vid fasta och rörliga fiskeredskap, i fredningsområden för fisk och för att skydda beståndet av abborre i Östersjön.
Skyddsjakten omgärdas av en mängd villkor, om var, när och hur skarvar får jagas. Om rapporteringsskyldighet och om vilka hänsyn jägarna måste ta till annan verksamhet.
Har överklagats
Länsstyrelsen skriver i beslutet att man fattat flera liknande beslut tidigare, vilka har fastställts av förvaltningsrätt efter att de överklagats. Kanhända förväntar man sig något sådant även nu, för man skriver att det är så angeläget att jakten kan genomföras att beslutet ska gälla även vid ett överklagande.
I beslutet om 7 000 skarvar – som beräknas utgöra tio procent av den inventerade populationen 2023 – ingår ett antal om 600 fåglar som får skyddsjagas på eget initiativ.
Många års jakt
I beslutet berättas också att skyddsjakt på skarv har bedrivits i Kalmar län i varierande omfattning sedan 1994. Under åren har cirka 80 000 skarvar fällts och cirka 20 000 ägg har prickats.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.