Veterinärer på SVA undersöker ett inskickat lodjur. I år är det 70 år sedan den systematiska övervakningen av viltsjukdomar inleddes. Foto: Jan Henricson

70 år med undersökta fallvilt

I fredags firades FN:s världsnaturdag, vilket uppmärksammades av Statens veterinärmedicinska anstalt. Men kanske större är att det i år är 70 år sedan den systematiska undersökningen av fallvilt och övervakningen av viltsjukdomar påbörjades i Sverige.

På sin hemsida skriver SVA att viltsjukdomsövervakningen i huvudsak baseras på obduktioner av döda djur. Jägare bidrar till övervakningen genom att skicka vilda djur som påträffats döda i naturen till SVA för undersökning. Även sjuka djur som avlivas ingår i programmet.

 

Karl Borg var först

När undersökningarna av djuret är klara svarar SVA avsändare där de meddelar sina resultat, som ett tack för bidraget till viltsjukdomsövervakningen.

– Nu är det 70 år sedan professor Karl Borg började sin anställning på SVA. Han var konsulent i viltsjukdomar och inledde fallviltsundersökningarna. Denna tidsserie är unik i världen, tillsammans med Danmarks viltundersökningar som började vid ungefär samma tidpunkt, säger Erik Ågren som är chef för viltsektionen och biträdande statsveterinär vid SVA.

 

Många döda djur

På viltsektionen arbetar sex veterinärer som viltpatologer. Tillsammans med andra hanterar de prover som kommer in. Resultatet av deras arbete presenteras i den årliga Viltrapporten, och intressanta fynd leder ofta till nya forskningsprojekt.

– Varje år undersöker våra viltpatologer omkring 1.500 hela eller delar av vilda djur. Utöver dessa fall samlar vi även in prover från vilda djur inom riktade övervakningsprojekt. Där övervakar vi allvarliga smittor som afrikansk svinpest och fågelinfluensa, säger Erik Ågren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev