45 stämmomotioner – rovdjuren åter i fokus

Inte mindre än 45 motioner har lämnats in till Jägareförbundets årsstämma i Örebro. Efter vinterns turbulens kring vargjakten är det åter igen rovdjursfrågorna som dominerar.

Andreas Fransson, Nora jaktvårdskrets, vill vända på ordningen när vargjakt planeras. Istället för att ”öronmärka” vilka vargar som ska skjutas och freda resten vill motionären att länsstyrelserna ska bestämma vilka vargar eller revir som ska vara kvar och sedan ha fri jakt på övriga. På så sätt kommer hela vargstammen med i förvaltningen. Samma system skulle kunna tillämpas även för lodjursjakt.

Sämre inventeringar
I takt med att rovdjursstammarna växer blir inventeringarna allt sämre. Länsstyrelserna får inte pengar för att kunna kvalitetssäkra alla inrapporterade observationer och Viltskadecenter saknar resurser för att fastställa vargrevirens utbredning utan får nöja sig med att försöka hitta antalet revir. Per-Arne Olsson, Timrå jaktvårdskrets, vill därför att hela inventeringssystemet för rovdjur görs om, så att resultaten kan bli trovärdiga. En motion med likartad motivering och yrkande har även lämnats in av Hans Boström, Västjämtlands jaktvårdskrets.

GYBS
Genom att eftersträva gynnsam bevarandestatus (150 djur) istället för minsta livskraftiga population (100 djur) för vargen i Sverige riskerar Jägareförbundet att uppfattas som den jägarorganisation som vill ha varg i landet. Det befarar Uddevallanejdens jaktvårdskrets som vill att förbundet börjar arbeta för att förändra den bilden.

Beskriver skador
I en annan motion vill Per-Arne Olsson, Timrå jaktvårdskrets, att Jägareförbundet tar fram informationsmaterial som beskriver de skador, begränsningar och ändrade livsvillkor som blir följden för de som bor i ett område, där vargar etablerar revir. Motionären efterlyser också riktlinjer för hur man på kretsnivå ska informera allmänheten.

Hundägare ska ersättas
De stora rovdjurens räknas som statens vilt och om en hund dödas eller skadas av rovdjur bör hundägaren ersättas fullt ut med statliga medel. Det anser Säffle jaktvårdskrets som vill att Jägareförbundet ska driva frågan.
Särna-Idre jaktvårdskrets vill utmönstra begreppet skyddsjakt eftersom det ofta sammanblandas eller förknippas med vanlig jakt. Motionären vill att det istället ska heta ”avlivning”.

Omöjlig kombination
Andreas Fransson, Nora jaktvårdskrets, vill att årsstämman gör ett uttalande riktat till riksdagens ledamöter om det omöjliga i att kombinera en frilevande vargstam med en meningsfull jakt. Motionären påpekar att förtätningen av vargstammen har lett till mindre revir, där vargarna nu tar fler älgar än vad som föds.

Kungsörn
Jägareförbundet Norrbotten vill att kungsörnen ska ingå i den grupp av rovdjur som omfattas av paragraf 28 i jaktförordningen och som ger ägaren eller vårdaren rätt att skydda tamdjur vid rovdjursangrepp. Under perioden 2 000-2009 skadades eller dödades 15 hundar av kungsörn.

Informationsarbete
Styrelsen för Rättviks jaktvårdskrets vill snarast starta ett massivt informations- och påverkansarbete riktat mot folkvalda och beslutsfattare för att göra det möjligt att bedriva rovdjursförvaltning. Motionären har gjort en kravlista, där första punkten är att Sverige en gång för alla förklarar att vi själva bäst förvaltar våra rovdjursstammar utan EU:s överhöghet. Andra punkten är att Sverige bortförhandlar Aarhuskonventionen alternativt beslutar att rovdjursförvaltning inte är ett miljöärende, så att miljöorganisationer inte kan överklaga beslut av regering och myndigheter.

Destruerar skinn
I dag destrueras skinn av björnar som fälls under skyddsjakt, överskjutning vid licensjakt eller med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen. Det anser Färila-Kårböle jaktvårdskrets är fel och föreslår istället att dessa skinn – efter sedvanlig märkning – ska få användas vid prägling och träning av eftersökshundar.

Årsstämma

Svenska Jägareförbundets årsstämma kommer att äga rum i Örebro den 4–5 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev