Länsstyrelsens strategi är att fortsätta att begränsa björnstammens tillväxt. Foto: Kjell-Erik Moseid

45 björnar på licensen i Västernorrland

Länsstyrelsen i Västernorrland beslutade på tisdagen om licensjakt på björn.

Svensk Jakt Publicerad 12 juni 2019 - 08:02

Jakttiden är satt till 21 augusti–15 oktober och 45 björnar får fällas i länet.
Länet är indelat i två jaktområden. Område 1 utgörs av Ånge, Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors kommuner. Område 2 av Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner. Högst 30 björnar får fällas inom jaktområde 2 under tiden 21 augusti–15 september, efter 15 september utgör hela länet ett jaktområde för eventuellt kvarvarande björnar på tilldelningen.

 

Jämnare fördelning

Anledningen till att länsstyrelsen valt att fortsätta med att dela in länet i två jaktområden är att verka för en jämnare fördelning mellan avskjutningen i kust och inland. Länsstyrelsen har även i år beslutat att tillåta jakt med åtel. Särskilda bestämmelser gäller för åteljakten.
Den spillningsinventering som genomfördes i länet hösten 2015 visade på fler björnar än förväntat. Resultatet visade att länet då hade en björnstam på 350–360 individer, vilket är långt över målsättningen enligt förvaltningsplanen på 180–220 björnar, uppger länsstyrelsen.

 

Stoppa ökningen

Nuvarande strategi i länet är att fortsätta begränsa björnstammens tillväxt så att ökningen stoppas.
Efter att björnjakten avslutades hösten 2018 har elva björnar dött i Västernorrland av andra orsaker än jakt. Främst är det björnar som dödats av tåg då de äter av kadaver längs järnvägarna. Att ett så stort antal björnar dött av andra orsaker än jakt har vägts in när länsstyrelsen fattat beslut om årets björntilldelning.

Länsstyrelsen följer noggrant den björnobsinventering som jägarkåren genomför varje höst i samband med älgjakten. Man planerar också att genomföra en ny spillningsinventering år 2020.

 

Hela beslutet hittar du här (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev