36-åring åtalas för omfattande nattlig tjuvjakt på trofévilt

En 36-årig dansk medborgare har vid tingsrätten i Lund åtalats för omfattande tjuvjakt på trofévilt i Skåne. Stämningsansökan är en närmast makaber läsning som omfattar illegalt nattligt dödande av dovhjortar, kronhjortar, vildsvin och rådjur.

Jan Henricson Publicerad 31 januari 2015 - 00:06

Natten till den 28 oktober 2011: Två dovhjortar dödade på okänd plats i södra Sverige, sannolikt i Skåne. Värde 70 500 kronor.
Natten till den 1 december 2011: En dovhjort dödad på okänd plats i södra Sverige, sannolikt i Skåne. Värde 67 100 kronor.
Natten till den 1 februari 2012: En kronhjort dödad, sannolikt på Rydsgårds gods. Värde 40 800 kronor.
Natten till den 6 augusti 2012. En råbock dödad på eller i närheten av Ållskogs gods. Värde 10 476 kronor.
Natten till den 16 november 2013: En dovhjort dödad på Hjularöds gods. Värde 52 450 kronor.

Skjutit i mörker
Ovan är några utdrag ur den långa listan av jaktbrott i stämningsansökan. Åklagaren hävdar att 36-åringen gjort sig skyldig till grovt jaktbrott, alternativt grovt jakthäleri, samt brott mot jaktlagen.
Förutom att sakna jakträtt har 36-åringen skjutit djuren i mörker, i vissa fall då det inte var jakttid på det aktuella viltet. Han har skjutit från bilen och han har skjutit kronhjortar i skötselområden.
Svensk Jakt uppmärksammade i september 2012 flera fall av utstuderad tjuvjakt i Skåne. Då hade man påträffat kropparna av en kronhjort, en råbock och en vildsvinsgalt på olika platser i Sjöbo kommun. I samtliga fall saknades djurens huvuden.

Lyckat polisarbete
Skånepolisen hade inte tidigare haft några liknande fall av utstuderad tjuvjakt, där det endast var trofén som var intressant. Man påbörjade ett omfattande spaningsarbete och kom så småningom tjuvjägaren på spåren.
Natten mellan juldagen och annandagen 2013 stoppades 36-åringen vid Hjularöds gods. Han hade då en skjuten dovhjort i bilen. När han häktades delgavs han misstanke om flera grova jaktbrott.
– Han kör runt på nätterna och skjuter hjortar där han inte har jakträtt. Han är också misstänkt för ytterligare jaktbrott på Österlen, sa Hasse Pettersson vid Ystadspolisen till Svensk Jakt i samband med gripandet.

Viltet på fotografier
Åklagaren har en omfattande bevisning i form av bland annat kvitton för bropassager som stämmer överens med tider för då tjuvjakten bedrevs i Skåne.
Bland bevisen finns också troféer samt fotografier på dött vilt som polisen hittat hos mannen. Troféer och bilder på döda kronhjortar som experter kan identifiera som troféhjortar iakttagna på skånska gods. Man har till och med identifierat troféer från tjuvskjutna kronhjortar upplagda på 36-åringens hemsida.
Som bevis åberopas också sms-trafik som påträffats i mannens mobiltelefon.
I stämningsansökan skriver åklagaren att mannen åtalas för att ”vid skilda tillfällen under tiden 27 oktober 2011–26 december 2013 på olika platser i södra Sverige, ensam eller gemensamt och i samförstånd med annan eller andra personer, med uppsåt eller av grov oaktsamhet olovligen bedrivit jakt på annans jaktområde”.
Men även om det finns misstanke om att flera personer är inblandade i den omfattande tjuvjakten är det enbart 36-åringen som åtalats vid tingsrätten i Lund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev