Utan snö satsar länsstyrelsen i Västra Götaland på viltkameror. Med totalt 200 viltkameror räknar myndigheten med en bättre och säkrare inventeringar av länets lodjur. Foto: Olle Olsson

200 viltkameror i jakten på lodjur

Länsstyrelsen i Västra Götaland köper in ett stort antal viltkameror för att förbättra inventeringen av främst lodjur. Snöfattiga vintrar försvårar spårningen, men kameror på växlar och slagna byten har gett bra resultat.

Lodjuren i Västra Götaland har med snöfattiga vintrar levt ett ostört och anonymt liv. Bristen på snö har gjort det svårt att inventera lo i länet. Därför har länsstyrelsen nu beslutat sig för att köpa in ytterligare 125 viltkameror som komplement till de 75 kameror som redan är i bruk.

– För oss innebär det att vi får ett inventeringsresultat som mer överensstämmer med sanningen. Vi hittar fler lodjur med hjälp av kameror än vad vi gör på snö, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

 

Ett säkrare sätt att inventera

Viltkameror har rent av visat sig säkrare än traditionella spårningar. Utan att spekulera i hur fel länsstyrelsen legat i sina bedömningar av lodjursstammen hävdar Nelly Grönberg att 200 viltkameror kommer att leda till säkrare resultat.

– Det känns inte bra när vi redovisar något som inte stämmer. Min absoluta uppfattning är att vi får en bättre inventering med fler kameror, en inventering som stämmer mer med verkligheten, säger Nelly Grönberg.

På köpet räknar länsstyrelsen med att få foton från en rad andra djur. Kontakten med jägarna är viktig för att hitta rätt platser för kamerorna.

– Jägarna är också intresserade av vad det är för djur på skogen, så det handlar inte enbart om möjligheten till jakt, säger Nelly Grönberg.

 

Väl använda pengar

Kostnaden beräknas till 350 000 kronor, men de inköpta viltkamerorna beräknas hålla under flera säsonger.

– Absolut rätt använda pengar, säger Nelly Grönberg.

För att länsstyrelsen ska få sätta upp en kamera krävs markägarens tillstånd. Den ska dessutom märkas upp med skyltar och får bara sitta uppe under begränsad tid.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev