Tilldelningsbeslut angående björnjakten i Norrbotten är taget. Foto: Lars-Henrik Andersson

20 björnar får fällas i Norrbotten

Premium

Totalt 20 björnar får fällas under höstens björnjakt, meddelar Länsstyrelsen i Norrbottens län. Detta trots att 65 björnar fälldes under skyddsjakt i vår.

Länsstyrelsen i Norrbottens län har beslutat om årets licenstilldelning för björnjakten. Högst 20 björnar får fällas vilket även var tilldelningen 2020. Årets sena vår och djupa snötäcke bidrog till att sammanlagt 65 björnar fälldes på skyddsjakt i länet i syfte att minska skadorna för rennäringen.

 

Minska skadorna

– Baserat på rapporter om närkontakter med björn från olika delar av länet ser vi ett behov av att bromsa tillväxten av björnstammen och därmed minska de skador och det obehag en för tät björnstam kan åsamka. Det är i enlighet med den förvaltningsplan som Viltförvaltningsdelegationen i Norrbotten fastställde i April 2021, säger Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Förvaltningsmålet för Norrbottens län ligger inom intervallet på 250-600 individer.

 

Startskott för inventering

– Med startskottet av björnjakten drar också årets spillningsinventering på björn igång. Resultatet från spillningsinventeringen möjliggör en utvärdering av vår förvaltning och är en stark grund för våra förvaltningsbeslut framöver, säger Anna Danell Savela.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev