15.000 år gamla kokkärl för fisk

Jägare och samlare som levde under istiden tillverkade keramikkärl för att tillaga fisk. Det visar en ny studie med forskare från Stockholms universitet som idag publiceras i tidskriften Nature, skriver Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

 

Forskarna har analyserat matrester i upp till 15.000 år gamla keramikkärl, vilket resulterat i de hittills äldsta direkta beläggen för förhistorisk kärlanvändning. Studien är den första i sitt slag som direkt angriper den så ofta ställda frågan om varför människan började tillverka matlagningskärl.

Det är forskare från Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Japan som utfört kemiska analyser av matrester funna i keramikkärl från en av de bäst studerade keramiksekvenserna i världen; den japanska Jomonkulturen. Perioden Begynnande Jomon sträcker sig från cirka 15.000 till 11.800 år sedan.

Studien visar att det från perioden Begynnande Jomon finns bevarade fettrester kvar i organiska beläggningar funna på keramik. Genom att analysera dessa kan vi se vad kärlen använts till. Frågan om varför kokkärl började tillverkas är mycket grundläggande, det är ju ursprunget till alla kastruller och grytor i dagens kök som vi söker efter, säger Sven Isaksson, docent vid Arkeologiska forskningslaboratoriet och Centrum för evolutionär kulturforskning, Stockholms universitet.

Resultaten visar att en betydande andel av kärlen använts för att bereda fisk från både sötvatten och hav.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev