Åtalas för smitning från viltolycka

En man åtalas för smitning från olycksplats och brott mot jaktlagen efter en viltolycka norr om Norrtälje. Foto: Martin Källberg

En man som körde på ett vildsvin norr om Norrtälje gjorde anmälan först dagen efter.
Nu åtalas mannen för brott mot jaktlagen och smitning från olycksplats.

Samverkanspris till Bent Christensen

Bent Christensen, lektor på Umeå universitet, tilldelas Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens samverkanspris 2018. Bent Christensen är bland annat känd från populära tv- och radioprogram som Mitt i naturen, Studio natur och P3.

Våtmarksfondens stipendium till Tullingsås byförening

Byföreningen som står bakom återskapandet av Lillsjön i byn Tullingsås i Jämtland får Våtmarksfondens stipendium för 2018. Ett stort naturintresse kopplat till ett målmedvetet ideellt engagemang har gett resultat.

Moderaterna agerar för enklare regler

Oppositionen i Sveriges riksdag välkomnar Jägareförbundet och LRF:s initiativ till enklare regler för försäljning av vildsvinskött.
– Det är bra att Jägareförbundet och LRF går ut gemensamt i saken, säger Åsa Coenraads, (M), ledamot av riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Stängsel längs gränsen ska förhindra afrikansk svinpest i Danmark

Danska regeringen vill stoppa afrikansk svinpest genom att sätta upp ett sju mil långt stängsel längs gränsen mot Tyskland. Afrikansk svinpest ses som ett stort och allvarligt hot mot dansk svinproduktion.

Bucht positiv till förslag som gynnar vildsvinsjakt

Regeringen välkomnar Jägareförbundets och LRF:s förslag om enklare regler för försäljning av vildsvinskött.
– Det är bra att jägare och markägare har kommit med ett gemensamt förslag, och den tyska varianten är intressant, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Dramatisk nedgång bland småfåglar

Småfåglarna i Frankrike minskar dramatiskt. På bara 15 år har populationerna minskat med en tredjedel i snitt, enligt forskare som studerat saken. Orsaken sägs vara det moderna jordbruket.

Nya matvanor ökar jakten på vildsvin

Jägare kan enligt ett nytt förslag få rätt att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter och företag. Enklare regler är bra och kan bidra till ökad jakt, men det löser inte alla problem.
– Först måste konsumenterna förstå vilket fantastiskt kött det är, säger Karin Höglund, Hygns Vilt i Kristinehamn.

Skåningar säger nej till nya stadgar

Många länsföreningar inom Jägareförbundet har ännu inte bestämt hur man ska svara på remissen med förslag till nya stadgar. Men i Skåne anser styrelsen att förslaget kan beredas mer och yrkar därför på återremiss.

Lungmask drabbar förvildade katter

En grupp förvildade katter i Klippan har drabbats av lungmask. Förloppet har varit hastigt, och katterna har i flera fall dött kort tid efter omhändertagande.