Varg får jagas efter beslut om skyddsjakt

Idag krävs fyra vargangrepp på hund innan det kan bli aktuellt med skyddsjakt.

Idag krävs fyra vargangrepp på hund innan det kan bli aktuellt med skyddsjakt. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Skyddsjakt har beviljats på en varg i Sandvikens kommun. Beslutet kommer efter flera angrepp på hundar och tamdjur, där bland annat två jakthundar har dödats.

Vargfrågan mycket viktig i samtal med EU-kommissionen

Under veckan har representanter för Jägareförbundet diskuterat varg och vargförvaltning med EU:s högste tjänsteman med ansvar för vargfrågan. Ett möte som med all tydlighet visar på behovet av fortsatta samtal.
– Det är uppenbart att kommissionens tjänstemän står långt ifrån förbundet i synen på vargfrågan, säger Peter Eriksson, förbundsordförande i Svenska Jägareförbundet.

Järv på rymmen – förvaltningsrätten stoppar skyddsjakt

Skyddsjakten på en järv som under våren rymde från djurparken Nordens Ark i Lysekil har upphävts, efter en överklagan. Järven har under sommaren uppehållit sig nära djurparken.

Medlingsproffs vill ha jägare och samer till förhandlingsbordet

Medlarproffset Eric M Runesson har uppdraget att leda arbetet med att utreda rennäringslagen.
I en intervju med Svensk Jakt berättar han om svårigheterna och möjligheterna.
Och avslöjar att han helst ser att jägarna och de samiska intressena enas om en gemensam lösning för fjälljakten.

Nästa steg taget i EU-förslag om skyddad mark

För ganska precis ett halvår sedan togs formuleringarna om stopp för jakt och fiske bort i ett starkt kritiserat förslag om strikt skyddad mark inom EU. Nu har EU-kommissionen kommit överens med medlemsstaterna om ett slutligt dokument, där länderna förväntas bidra till skydd av mark på frivillig väg.

Nytt fall av fågelinfluensa konstaterat

Fågelinfluensa har konstaterats i en mindre besättning med höns och ankor i Skåne. Jordbruksverket varnar nu för viruset som är mycket smittsamt.

Forskare: Vilda vargar inte släkt med djurparksvargar

Det finns inget släktskap mellan de vargar som utrotades i Skandinavien på 60- och 70-talet och dagens vargstam. Dagens skandinaviska vargar har enligt en ny forskarrapport sina närmaste släktingar bland vargar som i sydvästra Finland. Hur vargar tagit sig till Sverige är inte besvarat i rapporten.

Viltolycka med varg söder om Örebro

Vargen jagade en älg över vägen. Föraren av lastbilen klarade älgen, men körde på vargen som dog på platsen.

Ökat snödjup leder till viltolyckor längs järnväg

Med vinter och snö kommer också ett ökat antal viltolyckor längs landets järnvägar. Den senaste veckan har tre tåg kolliderat med älg på sträckan Umeå – Sundsvall, och fler viltolyckor väntas.

Vargjakten har startat i Norge

Idag börjar vargjakten i Norge. Totalt kan 26 vargar skjutas utanför vargzonen, där jakten pågår fram till den 31 maj.

Viltvårdsområde består efter två domstolsprövningar

En markägare i ett viltvårdsområde i Årjängs kommun har överklagat länsstyrelsen i Värmlands beslut att inte upplösa viltvårdsområdet. Förvaltningsrätten väljer att avslå mannens överklagan.

Hare med fyra öron föll framför stövare

I en artikel på Svenskjakt.se i augusti bad forskare om jägarnas hjälp med att komma över treörade harar. De sa inget om fyrörade. En sådan sköts på stövardrev för en vecka sedan i trakterna av Tranås.

Hundägare ersätts för skador orsakade av varg

Länsstyrelsen i Örebro län kommer att ersätta en hundägare för veterinärkostnader som uppstod i samband med ett vargangrepp på en hamiltonstövare i Ljusnarsbergs kommun den 21 augusti i år.

Kapad pipa – brott mot vapenlagen, jaktlagen eller båda?

En jägare i Norrbotten kapade pipan på ett kulgevär. Han friades i tingsrätten men fälldes i hovrätten. Nu har det uppstått en debatt om vilken lagstiftning det är som jägaren brutit mot.

Okänd jämtlänning får ansvar för jakten

Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagsledamot från Jämtland, blir ny landsbygdsminister. Därmed blir det den andra i stort sett okända riksdagsledamoten i följd som får ansvar för jaktfrågorna.

Jägare avråds från jakt i Tyskland

Afrikansk svinpest sprider sig allt närmare Danmark och nu avråds landets jägare från att resa till Tyskland för att jaga.

Svensk Jakt klandras – vägrades rättelse

Mediernas Etiknämnd klandrar Svensk Jakt för att ha brutit mot god publicistisk sed genom att på eget initiativ ha tillagt uppgifter i ett debattinlägg och för att ha vägrat insändarskribenten rättelse.

Vildsvin skadade flest jakthundar under jaktåret 2020/2021

Enligt skadestatistik från Agria och Svedea var det vildsvin som skadade eller dödade flest jakthundar under jaktåret 2020/2021.

Ny skyddsjakt på potentiellt farlig varg 

Länsstyrelsen har återigen beslutat om skyddsjakt på en oskygg varg. Beslutet är fattat av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet. Den här gången får hundar användas vid jakten. 

Vill att det ska bli svårare att överklaga skyddsjaktbeslut

Fyra politiska partier gör gemensam sak för att försvåra överklaganden kring skyddsjakt på varg. Ett parti motsätter sig detta.