Älgförvaltningen hett ämne under konferens

Oro och missnöje över älgförvaltningen i Västerbotten präglade helgens kretsordförandekonferens. Foto: Anja Kjellsson

Missnöjet över skogsbolagens agerande i frågor som rör älgförvaltningen i Västerbotten är stort. Under helgen hölls en kretsordförandekonferens i länet där den infekterade frågan var ett hett ämne.

Jämthundshane ihjälbiten av varg

En jämthund dödades av varg på lördagsmorgonen. Attacken inträffade inom Sjösvedenreviret i Ovanåkers kommun.

Två hundar angripna av varg under lördagsmorgonen

En finnstövare skadades svårt vid ett vargangrepp i värmländska Brattforsreviret tidigt på lördagsmorgonen. Den sjuåriga tiken bar skyddsväst vilket förmodligen räddade livet på hunden. Det var det andra vargangreppet i Värmland under lördagsmorgonen.

Nytt hundangrepp av varg i Rackstadsreviret

En drever attackerades under lördagsmorgonen av varg vid Bråten strax väster om Västra Ämtervik i Sunne kommun. Hunden levde när den hittades och har förts till veterinär för vård. Bråten ligger inom det område där skyddsjakten i Rackstadsreviret genomförts.

Inventeringen av norska vargar offentlig

Norska Rovdata som övervakar alla vargar i Norge öppnar upp delar av sina register för allmänheten. Via hemsidan är det nu möjligt att följa alla under året inventerade vargar, se släktskap, födelserevir och nuvarande status. Den så kallade ”ulvetelleren” på hemsidan uppdateras löpande.

Jakthundar är bra för hälsan

Hundägare, och framför allt de som äger en jakthund, är friskare och lever längre. Det har forskare vid Uppsala universitet slagit fast i en studie där 3,4 miljoner tidigare hjärtfriska svenskar i åldern 40–80 år har ingått.

Moderata politiker kräver ökad jakt på varg

Väsentligt fler vargar borde skjutas under vinterns vargjakt. Det hävdar de moderata riksdagsmännen Sten Bergheden och Lars Beckman som under måndagen deltar vid ett rovdjursmöte i Ljusdal.

Ansöker om skyddsjakt på samtliga vargar i Ryssjöreviret

På tisdagen dödades en gråhund av varg inom Ryssjöreviret i Gästrikland. Nu ansöks om skyddsjakt på samtliga sex vargar i reviret.

Mest vargspillning inskickad från Dalarna

Vargspillningsinventeringen rullar på. Hittills har 592 spillllningsprover skickats in och registrerats på sajten Rovbase. Flest spillningsprover kommer från Dalarna.

Varg skjuten under skyddsjakt i Värmland

En ung hanvarg har skjutits under den pågående skyddsjakten i Rackstadsreviret i Värmland. Spårsnö i området gav goda förutsättningar för jakt. Vargen sköts under onsdagsförmiddagen.