Så blir björnjakten i Västerbotten
En tilldelning på 20 björnar, inga specifika jaktområden och återigen möjlighet till åteljakt. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som tagits av Länsstyrelsen Västerbotten.
Precis som 2015 blev det även i vår en omfattande skyddsjakt efter björn, som genomfördes på grund av rennäringens problem med björn i kalvningslanden. Detta har effekter på höstens licensjakt både när det gäller tilldelningens storlek och indelningen av jaktområden i länet.
– Vi har redan fällt 12 björnar vid vårens skyddsjakter. Eftersom vi vill hålla jaktuttaget på ungefär samma nivå som de senaste två åren blir det inte lika många björnar kvar för licensjakten som tidigare år, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen.
– Vi slopar återigen indelningen av länet i två jaktområden i år. Syftet med en separat kvot för området ovanför odlingsgränsen är att minska björnstammen i renarnas kalvningsland, men det har vi redan gjort i och med skyddsjakterna, fortsätter Björn Jonsson.
Minskad björnstam som mål
Björnstammen i Västerbotten beräknades hösten 2014 uppgå till cirka 360 djur. Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation tog i juni 2015 beslut om en målsättning för björnstammen i länet på 350 individer, som gäller för åren 2015-2019.
– Detta innebär alltså en försiktig minskning av björnstammen. Tilldelningens storlek i årets licensjakt är ett steg i den riktningen precis som det var ifjol, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.
Licensjakten börjar den 21 augusti, men redan nu är 13 döda björnar kända i länet i år. Tolv björnar fälldes i skyddsjakt och en ungbjörn dödades sannolikt av en annan björn. Den björn som varit mycket närgången och bland annat vält soptunnor i Åsele kommer också att avlivas om den fortsätter med sitt beteende. Totalt, med licensjakten inräknat, kommer den kända dödligheten bland björnarna att ligga på cirka 10 procent i år.
– Eftersom produktiviteten har legat omkring 8 procent under senare år innebär detta att björnstammen i Västerbotten förväntas minska något, helt i enlighet med målsättningarna, säger Michael Schneider.
Åteljakten tillbaka
Åtling är återigen tillåten som jaktmetod. Det finns ett omfattande regelverk kring åteljakten och jägarna uppmanas att läsa villkoren som finns i licensjaktsbeslutet noga. Utplacering av åtelmaterial får ske från 15 juli, men först efter att åteln har anmälts till och godkänts av Länsstyrelsen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.