Kenneth Hylén från Kammahav i Hälsingland har gjort många älgtroféer genom åren. Foto: Christian Larsson

Fem steg: Så fixar du älgtrofén

Premium

Älgtroféer pryder väggar i många svenska jägarhem. Så här gör du för att fixa trofén på egen hand, från sågning och kokning, till blekning och montering. Följ Kenneth Hyléns fem experttips för ett lyckat resultat.

Svensk Jakt-tv: Så fixar du älgtrofén. 

 

Älgtrofén är ingen ovanlig väggprydnad i svenska jägares hem.

Har man inte skjutit den själv, så har farmor eller morfar gjort det – och låtit dig förvalta pjäsen och dess jakthistoria vidare.

Om du en dag lyckas fälla en älgtjur och vill bevara det magiska minnet i form av en trofé kan det vara bra att veta hur du går till väga, från sågning och kokning till blekning och montering.

Att tillverka trofén själv ger dessutom en extra dimension till berättelsen kring ögonblicket – hela jaktminnet. I förlängningen är det något som varje älgjägare bör känna till – åtminstone i teorin.

Se filmen ovan och följ Kenneth Hyléns fem experttips här nedan för ett lyckat resultat.

 

Foto: Christian Larsson

1) Flå av skallen – såga av mulen

Börja med att flå bort så mycket kött som möjligt runt kinderna på båda sidorna. Flå upp till mitten av ögonen och strax under rosenkransarna, då får du också bort öronen. Glöm inte heller att ta bort så mycket som möjligt i nacken.

Pälsen på ovansidan av skallen och mulen kan lämnas orörd. Du flår av för att det ska bli enklare att såga huvudsnittet på ett korrekt sätt (se steg 2).

Kolla noga var nosbenet slutar, lägg till 30 millimeter och såga av mulen där, i ett rakt snitt. Underkäke och resterande lämnas kvar på skallen så länge.

 

Foto: Christian Larsson

2) Såga huvudsnittet

Såga en rak linje med en vass fogsvans från lite över mitten på nosbenet (sett uppifrån), hela vägen bak till nacken. En bra guide är att såga mot undre delen av ögat och 35–50 millimeter under rosenkransarna, lite beroende på skallens storlek.

Det här momentet kan vara lite knepigt och kräver träning. Såga lugnt och försiktigt i början, då det finns finare benpartier där som lätt kan gå sönder. Träna gärna att såga på en ko- eller kalvskalle först.

 

Foto: Christian Larsson

3) Koka och rensa skallen

Skydda rosenkransarna med aluminiumfolie innan skallen placeras i hornkokaren. Det finns olika modeller av hemmabyggda hornkokare. Med Kenneth Hyléns modell behöver skallen kokas i cirka 3–4 timmar.

Skallen är färdigkokad när pälsen mellan hornen är lätt att lyfta av, som en peruk. Använd endast vanligt vatten när du kokar.

Därefter rensas skallen från kött och broskrester med en kniv. Ett bra trick är att hugga bort de frasiga benbitarna på insidan av nospartiet och kraniet med ett stämjärn. Hugg försiktigt så att inga yttre ben skadas.

Vissa använder högtryckstvätt för att blåsa bort allt löst sittande kött, men Kenneth Hylén tycker inte att det behövs – om man har kokat skallen på rätt sätt.

Tvätta sedan av skallbenet med en diskborste och varmt vatten med ett par droppar diskmedel i. Låt sedan skallen torka ordentligt i ett par dagar.

 

Foto: Christian Larsson

4) Jämna till och blek

När skallen är helt torr och fri från kött och brosk är det dags att jämna till den, så att den passar på troféskölden. När skallen torkar kan den ändra form och behöver då jämnas till med en rasp.

Raspa bort de små ojämnheterna på baksidan av skallen tills den ligger an tätt mot skölden, utan att glappa. Var försiktig med mindre benbitar så de inte går av när du jobbar med raspen.

När skallen ligger an bra mot skölden är det dags för blekning. Vid blekning av skalldelarna används 12-procentig väteperoxid, som finns i färg­handeln. Lite beroende på hur skallen ser ut kan den behöva blekas två–fyra gånger.

Badda in hela skallen med väteperoxid, använd pensel eller en trasa. Undvik att få medlet på hornen eftersom de då också bleks. Låt väteperoxiden
verka i 12 timmar och upprepa bleknings­processen tills du är nöjd.

Blek även insidan av kraniet och ögon­hålorna för att undvika lukt av eventuellt kvarglömt brosk.

 

Foto: Christian Larsson

5) Montera på sköld

När väteperoxiden gjort sitt är det dags för sista steget: att montera skallen på en trofésköld.

Börja med att borra tre hål på baksidan, två på vardera sida uppe i nackpartiet och ett nedanför, i mittenpartiet. Slå i en spik (utan skalle) i var­dera hål. Dimensionen på spiken ska anpassas efter skruven du senare ska använda.

Kenneth Hylén använder en 3-millimetersborr för skruv med måtten 5,0×50. Sedan lägger du skallen mot skölden, passar in den med ögonmått så den hamnar mitt i. Tryck till för att med hjälp av ­spikarna skapa markeringar i skölden där hålen ska borras. Dra sedan ut spikarna ur skallen och borra hålen i skölden.

Sedan är det dags att skruva dit skallen. Det kan vara bra att först limma lite i och runt skruvhålen på skallen med tvåkomponentslim (super epoxy).

Skruva sedan i mittenskruven först, bakifrån på skölden så att den sticker ut ett par millimeter på framsidan. Passa in skruven i skruvhålet på skallen och skruva fast.

Kolla så att skallen sitter rakt och skruva sedan dit de två andra skruvarna. Nu är trofén färdig för montering på lämplig vägg.

 

Se filmen ovan för mer detaljer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev