tisdag 28 maj

Premium

Ett lika enkelt som smart tips från Svensk Jakts Redskapsbod.

Smart kikarhållare av paracord: Gör din egen kikarsele

PremiumTV

En handkikare är oumbärlig i många jaktsammanhang . Den vanliga kikarremmen kan dock göra att kikaren hänger och slänger och känns så pass mycket i vägen – att den ibland får stanna hemma eller ligga kvar i ryggsäcken. Detta till många jägares förtret då den är en basal del av utrustningen.

Så gör du din egen kikarsele.

 

För att råda bot på problemet och få kikaren att kännas mer som en naturlig del av kroppen så kan du göra en egen kikarsele.
Selen gör att kikaren ligger an mot kroppen även när du vill smyga framåtböjd, när du kryper eller ålar dig in till rätt läge. Du får även en stabil kikarställning när du vill kika en längre tid.

 

Foto: Christian Larsson

Gör så här

Titta på filmen här ovan eller följ de enkla stegen här nedanför för ett lyckat resultat.

Mät ut som minst 3 meter av paracorden, gärna lite längre. Kapa och elda ändarna. Spetsa till dem medan de fortfarande är formbara för att lättare kunna få dem igenom snörstoppet senare.

Hitta mitten på paracorden och gör en knut med en ögla på som är tillräckligt stor – så att det går att trä igenom båda ändarna av paracorden. Den får dock inte vara så stor att snörstoppet kan passera igenom den.

 

Sen är det dags att sätta dit en lekare på varje ända. Se till att trä igenom paracorden på den delen av lekaren som består av en ögla, eftersom låset på lekarna ska fästas i handkikaren senare.

Trä igenom båda ändarna genom den knutna öglan och trä på snörstoppet. Då är selen egentligen färdig.

Fäst sedan låssidan på lekarna i remfästena på din handkikare. En bra detalj är att kolla vilka fästen man har på sin kikare innan. Man kan få komplettera med små nyckelringar eller liknande för att lekarna ska kunna låsas fast i kikaren.

Sen är det bara att  trä en arm genom varje loop på selen. Ställ in snörstoppet så att den känns bekväm. Finjustera lite och prova dig fram till vad som känns bäst, alla är vi lite olika byggda.

Lycka till!

 

Läs även

Text och bilder hur du gör kikarselen finns även i Svensk Jakts juninummer 2023.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev