torsdag 28 mars

Opinion

Vikten av att lyfta blicken

Sverige, vår plats i världen, är ett ställe där motsättningar tycks bli allt starkare och ta allt större utrymme. Konfliktytorna är många, anledningarna till konflikt ännu fler.

Martin KällbergMånga som sysslar med jakt vittnar om hur motståndet mot detta intresse också verkar hårdna i det omgivande samhället. Lite förvånande, eftersom de undersökningar som gjorts tyder på motsatsen. Att acceptansen för jakt idag är större än på många decennier i det här landet.
Är båda dessa iakttagelser korrekta? Kanske är det idag fler än tidigare som accepterar jakt, samtidigt som jaktmotståndarna är mer kompromisslösa än någonsin.

Det akuta skedet av den finanskris som kulminerade 2008 kan betraktas som överståndet. Men någon riktig återhämtning i realekonomin verkar inte kunna skönjas. Antalet jobb tycks inte öka. Arbetslösheten biter sig fast på historiskt höga nivåer.
Vi kan ännu inte överblicka vilka politiska, ideologiska och sociala konsekvenser denna allmänna nedgång orsakat och fortsätter att orsaka. Men vi kan ana.
Kristider skapar oro och rädsla, som föder intolerans. För dem som drabbas kan det vara enklare att rikta sin frustration och sitt hat mot någon grupp som av grumliga orsaker valts ut för rollen som syndabock. Det är nämligen lättare än att kräva svar och reformer av den makt som bär det verkliga ansvaret.
Ja, alla känner väl till detta sluttande plan.

Vad har då detta med synen på jakt att göra?
Den senaste undersökningen av hur svenskarna ser på jakt, som Sifo i höstas genomförde på uppdrag av Jägareförbundet, påvisade en låg acceptans för jakten bland arbetslösa. Inom denna grupp svarade en tredjedel – 32 procent av de tillfrågade – att de inte accepterar jakt alls.
I vårt samhälle ökar klyftorna mellan dem som har och dem som inte har. Detta påverkar oss alla, och understryker ännu en gång vikten av att jakt aldrig får bli en exklusiv sysselsättning, endast förbehållen en elit.
I Sverige ska jakten finnas till för alla. Oavsett bakgrund eller storlek på plånbok. Den som glömmer detta sätter hela den svenska jaktens framtid på spel.

TRÄFF!
Jaktetik diskuteras allt flitigare bland jägare. Fortsätt prata om det!

BOM!
Allmänhetens stereotypa bild av jägare: Berusade bonnläppar eller tölpiga tweedstroppar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.