På måndagen sa Naturvårdsverket nej till Ockelbo kommuns skyddsjaktansökan på två revirmarkerande vargar som springer bland villaträdgårdarna i och runt centrala Ockelbo. Istället för att avliva de stora rovdjuren vill staten att boende i Ockelbo ska skrämma dem genom att kasta sten och vifta med pinnar.
Kommunen ansökte om skyddsjakt på vargarna eftersom boende i området känner oro. Det har funnits varg inom Ockelbo kommuns gränser i 20 år och de som bor där vet hur det är att leva med varg. Och de allra flesta tycker att det är otäckt när vargar dagligen springer inne på deras gårdstomter, på elljusspår, på agilitybanan och inne i centrum.
216 vargobsar
På länsstyrelsen Gävleborgs rovdjurssajt Rovobs.se har 216 observationer av varg rapporteras in från Ockelbo kommun sedan 1 januari i år. Bland de fall där länsstyrelsen åkt ut och säkrat observationerna finns följande noteringar:
”Varg i villatomt, jagar katt. Går genom trädgård flera gånger under morgonen.”
”Två vargar har rört sig på FornWij och på Hälsans stig de har korsat agilitybanan vid hundklubben.”
”Två vargar springer runt i byn.”
Dokumenterade fall
Det finns flera dokumenterade fall där det revirmarkerande vargparet visat sig vara helt orädda för människor – trots att det varit så nära som 20–30 meter. Och om naturen har sin gång kommer det att födas vargvalpar någonstans bland husen om ungefär en månad.
Men det här räcker inte för skyddsjakt. Det är Naturvårdsverket, länsstyrelsen Gävleborg och Viltskadecenters gemensamma bedömning. De tror inte att vargarna är farliga för människor och kommer inte agera – om nu inte vargarna går till attack mot till exempel en flicka som är ute och rastar sin hund i koppel.
Statens besked är klart och tydligt: Enligt den nya rovdjurspolitiken är det helt okej med vargrevir där vargar springer mellan grillen och altanen. Människors oro räcker inte för skyddsjakt och vargarna är inte farliga så länge de inte bitit någon.
Filosofiskt resonemang
Det senare är förresten ett filosofiskt resonemang som heter induktion, där man utifrån ett antal händelser inducerar en sannolik slutsats. Ett exempel: ”Solen har gått upp varje morgon hittills, alltså kommer den att gå upp nästa morgon också”.
En slutsats baserad på induktion är alltså inte nödvändigtvis sann, eftersom endast verkan utan orsak är synlig. Ett exempel: ”Den här tärningen har hittills endast visat sexor, alltså kommer nästa kast att resultera i en sexa”.
Helt sant är däremot att det kommer att bli fler vargrevir inne i landets samhällen – om staten får som den vill.
Om en vecka är det 1 april. Det borde ha varit idag.