fredag 29 mars

Opinion

Krönika: Folkstyret övertas av jurister?

Blir det någon licensjakt på varg i år? Inom 24 timmar vet vi – kanske – svaret på den frågan.
Men redan nu vet jag att min tro på demokratin har fått en rejäl törn.

Just nu sitter någon eller några jurister på Kammarrätten i Göteborg och bläddrar i lagböcker och tolkar paragrafer. Inte om det är rätt att jaga varg – utan om det är förenligt med EU-rätten att beslut om rovdjursjakt bara ska gå att överklaga till Naturvårdsverket.
Just nu spelar de tusentals arbetstimmar som lagts ned för att få till en normaliserad förvaltning av varg ingen roll.
Just nu spelar det ingen roll att nio av tio riksdagspolitiker har röstat för en aktiv förvaltning av varg.
Just nu spelar det ingen roll att företrädare i länsstyrelsernas viltförvaltningsdelegationer tillsammans fattat beslut om hur rovdjursstammarna ska anpassas för de olika länen.
För just nu handlägger kammarrättsfiskal Emma Annelund ärendet om det ska gå att överklaga ett beslut fattat av Naturvårdsverket. Inom kort väntas Kammarrätten i Göteborg sedan fatta beslut.

Demokratiskt fattade beslut av riksdagen spelade ingen roll när Marie-Jeanette Axelius Friberg, lagman på förvaltningsrätten i Karlstad, på egen hand inhiberade, stoppade, licensjakten på varg förra veckan. Och det kan mycket väl vara så att även kammarrätten kör över den yttersta demokratin vi har i det här landet.

Men igår kom två domar i EU-domstolen som kan ha stor betydelse för att kammarrätten fattar beslut om att vargjakten ska återupptas.
Domarna handlar inte om varg och de innehåller heller inte ett ord om Sverige eller genetisk förstärkning. De handlar istället om Nederländerna, luftkvalité och Århuskonventionen.
Domarna slår enligt juridisk expertis fast att EU-domstolen klargjort att Århuskonventionen ger myndigheter – inte enbart domstolar – rätt att vara överklagandeinstans. Så länge en sådan ordning finns har kommissionen inte rätt att lägga sig i EU-länders regler för överklaganden, slår EU-domstolen fast.

Vi kanske får
driva igenom en nästan löjligt blygsam vargjakt till sist. Men oavsett vilket har min tro på demokratin fått sig en rejäl törn.

#detärnognu

Demokrati

Från riksdagens hemsida: ”I Sverige finns rättigheterna angivna i vår grundlag. Där står det att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Riksdagen är på så sätt en mycket viktig del i den svenska demokratin.”

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.