torsdag 28 mars

Opinion

Krönika: Politiker – idag skäms jag å era vägnar

Idag skulle det varit vargjaktspremiär i fem svenska län. Men trots många år av politikerlöften om vargjakt, otaliga utredningar och internationella jurygrupper, förlåt forskargrupper, är vargjakten inställd i tre av dem. Igen.
De ledande politikerna – som stått för löftena – ses plötsligt inte till. 
Jag skäms å deras vägnar.

Det har i modern tid inte funnits så många vargar i Sverige som det gör exakt just idag. 
Det har heller i modern tid inte funnits fler vargar i Värmland än vad det gör exakt just idag.
I många, många år har politiker, Naturvårdsverk och länsstyrelse försäkrat ”att det är viktigt att lyssna på de som berörs av varg”. Det är rent utav den viktigaste delen i vargförvaltningen. 
Men istället för att som utlovats och bestämts få börja jaga varg idag tvingas lurade värmlänningar återigen arrangera demonstrationer mot stoppad vargjakt. 
Inte för att de vill demonstrera. Utan för att återigen visa hur skruvat vårt samhälle har blivit.

Gynnsam bevarandestatus
För trots att snart ett hundratal utredningar (vem vet och orkar räkna hur många?) slagit fast att vargstammen har gynnsam bevarandestatus, flera riksdagsbeslut har fattats om vargjakt och den internationella jurygruppen, förlåt forskargruppen, poängterat hur viktigt det är med jakt på varg så står värmlänningarna idag utan vargjakt. Likaså gör västmanlänningar och Örebroare. 

Obegripligt
Jag är definitivt ingen jurist. Men för mig är det obegripligt att det riksdagen beslutar, den yttersta spjutspetsen av demokratin, år efter år stoppas av fundamentalisters överklagan till domstolar.
Jag är ingen jurist. Men om det finns luckor i lagstiftningen ska ansvariga politiker se till att åtgärda det. För länge sedan. Men så länge orden är tomma kommer spektaklet att fortgå. Inte minst eftersom Naturskyddsföreningens jurister varje år får miljonbelopp i skattemedel av Naturvårdsverket för att prova lagligheten till jakt på varg. Och gör föreningen inte det kanske pengarna ryker, vad vet jag?

Sex år!
Det har nu gått sex år sedan den första licensjakten på varg genomfördes år 2010. 
Idag har vi tre gånger så många vargar som då – trots att vi fortfarande har ett riksdagsbeslut om att koncentrationerna av varg ska minska. 
Idag har vi ingen vargjakt och idag är det ingen som lyssnar på oss som berörs av varg i vår vardag.

Matar småfåglar
Ansvarig minister för vargspektaklet är Sven-Erik Bucht. Jag följer honom på Facebook. Istället för att kommentera den juridiska cirkusen som pågår har han under julen tagit upp heta ämnen som matning av småfåglar och kronhjort. Vargfrågan har han däremot noggrant undvikit.
Inte förrän Svensk Jakts reporter Lars-Henrik Andersson fick tag på honom har Sven-Erik Bucht nämnt ordet varg. I intervjun ger han löfte om att rättskaoset får ett stopp.
Nu återstår det att se om han står vid sitt ord. Just idag är det nog många som tvivlar på politikernas löften i vargfrågan.
För politiker – idag skäms jag å era vägnar!

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.