onsdag 5 augusti

Opinion

Publicerad 18 maj 2014 - 11:55

Krönika

Krönika: Pinsamma förslag av Naturvårdsverket

Naturvårdsverkets förslag på nytt regelverk kring björnjakten är i vissa fall rent pinsamt. Än en gång synliggörs att det finns mycket övrigt att önska vad gäller verkets kompetens inom ämnet jakt.

Naturvårdsverket vill till exempel att man ska hitta kulan om en påskjuten björn ska friskförklaras.  Därmed underkänner verket alla kunniga eftersöksjägare som finns – trots att uppklarandegraden av skadskjutna björnar förmodligen är den högsta inom samtliga jaktformer.
Och förresten – om du nu mot förmodan hittar studsarkulan långt ner i jorden. Hur ska du med hjälp av den kunna avgöra om björnen träffats? Det låter som ett fall för CSI i så fall.

Spåra skadad björn
Verket kräver även att en hund som är särskilt tränad på att spåra skadad björn ska finnas på plats inom två timmar efter påskjutningen. Vän av ordning undrar lite försynt hur träningen ska gå till rent praktiskt? Ska vi på något sätt skada björnar och sedan spåra dem med hund? Och hur ska spårningen sedan dokumenteras?
Efter 13 års förbud föreslår Naturvårdsverket att det åter ska bli lovligt att jaga björn med hjälp av åtel. Det är ett steg i rätt riktning – men när jag läser regelverket som föreslås så sjunker humöret.
Vad sägs om det här regelförslaget från Naturvårdsverket: ”Avstånd till närmaste permanent bebodda hus ska vara minst två kilometer. Det är åtelansvarigs ansvar att kontakta eventuella andra personer som under den aktuella perioden bor inom två kilometer från åteln och upplysa dessa personer om åtelverksamheten.”
Ska jag eller någon annan alltså åka omkring och försöka hitta människor som vi kan upplysa om att vi lagt ut några få kilo kött i skogen i syfte att locka björn?
Där jag själv jagar finns gott om utländska bärplockare som vistas i skogen i björnjakttid. Ibland sover de i tält. Ska jag prata med dem också? 

Anmäla i förväg
Naturvårdsverket kräver även att man i förväg ska anmäla sin björnåtel till länsstyrelsen. Dessutom anser verket att högst fem kilo viltkött eller fisk ska få läggas ut per vecka för att locka björn.
Några kråkor eller korpar räcker för att fem kilo mat ska försvinna på kort tid. Eller en hungrig räv.
Apropå just räv. En rävåtel får jag lägga ut intill huset och jag får lägga i det närmaste hur mycket viltkött jag vill på åteln. Däremot behöver jag inte söka tillstånd för rävåteln, jag behöver heller inte anmäla den till länsstyrelsen och det finns heller inget krav på att underrätta eventuellt boende inom en två kilometers radie. 

Statliga skrivbordsprodukter
Det är på många sätt både beklagligt och märkligt att Naturvårdsverket ska försöka driva den svenska jakten framåt. Den praktiska kunskapen om jakt verkar lämna en del övrigt att önska hos verket och det blir ibland lite löjligt att kunniga jägare ska behöva stå ut med statliga skrivbordsprodukter utan vare sig vett eller grund.
Regeringen betalar årligen ut pengar från Viltvårdsfonden till Svenska Jägareförbundet. Pengarna kommer från jägarnas statliga jaktkort och går till Jägareförbundets allmänna uppdrag. I uppdraget ingår bland annat ”information om praktisk jakt och förvaltning av vilt”.
Naturvårdsverket borde åtminstone stämma av med Jägareförbundet innan de ger sig in i ett ämne som de verkar ha bristfällig kunskap inom. Det vore i alla fall anständigt. Men det mest naturliga, kostnadseffektiva och minst pinsamma (inte minst för Naturvårdsverket) vore att Jägareförbundet formar och driver våra jaktfrågor – för det är hos jägarna som den jaktliga kunskapen finns.
Inte på Valhallavägen.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget