söndag 22 juli

Opinion

Publicerad 28 september 2015 - 18:54

Okunskapen är vår fiende

Martin Källberg, chefredaktör Svensk Jakt.

Hört talas om lejonet Cecil? Då är du i gott sällskap.
Historien om lejonet som sköts utanför national­parken Hwange i Zimbabwe blev en av sommarens verkligt stora nyheter – åtminstone i västvärlden.

Huvudfrågan, vad som skett under den aktuella jakten, övergavs snart av en febrig världsopinion. I stället kom det snabbt att handla om hur förkastlig all troféjakt är. Ja, när allt kom omkring kunde man nog lika gärna dra all sorts jakt – över hela världen – över en kam: den är förskräcklig.
I alla fall om man trodde – vilket många gjorde – på den formliga tsunami av jaktfientlig propaganda som i nyhet­ens kölvatten spreds över världen via sociala medier.
Indignationen och upprördheten tycktes inte veta ­några gränser. De inblandade förtjänade att – utan rättegång – plikta med sina liv för det inträffade. Så resonerade åtminstone delar av den uppretade nätmobben. Till stort jubel bland jaktmotståndare världen över, givetvis. Vilken lyckträff för de krafter som vill inskränka all jakt!

För ett knappt år sedan, i Svensk Jakt nummer 12/2014, publicerades en artikel om hur jägarnas egna bilder kan vara ett hot mot jaktens framtid. Detta eftersom vissa ­typer av bilder, som sprids via sociala medier, lätt kan ”lån­as” av jaktfientliga krafter. Tagna ur sitt sammanhang har många bilder potential att, i jaktmotståndares händer, omvandlas till rena dynamiten.
Syftet med artikeln var att få jägarna att prata jaktetik, och att öka medvetenheten om hur bilder kan användas till olika syften. Med Cecil-historien i färskt minne är det nog få som ­tvekar kring att jaktmotståndare tar alla chans­er som bjuds att smutskasta jakten. Vi har också fått en ­på­minnelse om hur stora och starka dessa antijaktliga krafter är, världen över.
Vikten av att alltid uppträda korrekt, att sätta jakt­etiken i högsätet, och att tänka efter en extra gång innan man delar en ”skojig jaktbild”, kan inte nog understrykas.
Och hur motigt det än är, får vi aldrig ge upp ansträngningarna att för den icke-jagande allmänheten förklara jaktens alla delar, sakligt och korrekt. 
För vi har fakta på vår sida. 
Det är okunskapen som är vår största fiende.

TRÄFF!
Polisen har av reger­ingen fått en rejäl uppsträckning för sin usla hantering av vapen­licenser. Ger det önskad effekt?

BOM!
En ny vargavinter väntar. MP-Romson & Co lär nu söka febrilt efter sätt att stoppa den nöd­vändiga vargjakten.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget