torsdag 28 mars

Opinion

Myten om den mäktiga jägarlobbyn

Jägarlobbyn beskrivs ofta som mäktig. Men hur stämmer bilden om vi bara tittar på hur samhället fördelar sina ekonomiska resurser?

Olle Olsson.Mediebilden i det här landet är att Naturskyddsföreningen (SNF) och Världsnaturfonden är goda, de står upp för de utsatta ”uteliggardjuren” och de drivs mer av ­ideal än av pengar. Jägarkåren och Jägareförbundet får ofta en betydligt mer negativ bild. Vi är ”den mäktiga jägarlobbyn” och vi är heller inte speciellt goda – för vi jagar trots allt ”uteliggardjuren”. Men hur ser det då ut i verkligheten? Vargfakta.se har gjort en djupdykning i ämnet – och vad de kommit fram till är mycket intressant. Den privata stiftelsen Världsnaturfonden WWF:s årsredovisning från 2012 visar att WWF omsatte lite drygt
1,3 miljarder kronor under perioden 2008–2012. WWF:s näst största intäktskälla är skattepengar. På fem år bidrog svenska staten med 241 miljoner kronor.

Många skattemiljoner
Även Naturskyddsföreningen får många skatte­miljoner, och bidragen ökar i snabb takt. Under åren 2007 till 2012 fick föreningen 343 miljoner kronor i bidrag från statliga myndigheter. Bara under år 2012 betalade skattebetalarna 85 miljon­er kronor i bidrag till SNF. Det utgör 44,3 procent av de ­totala intäkterna till föreningen under året. Enligt Naturskyddsföreningens årsredovisning hade man vid det årets slut dessutom 112 miljoner kronor i kassan.
Jägareförbundets årsredovisning från 2012 visar ett sammandrag av fem år, 2008–2012. Under de åren fick förbundet cirka 54 miljoner kronor i anslag och bidrag. Det handlar till största delen om EU-pengar till Mårdhundsprojektet, alltså inget statligt bidrag. Förbundets ersättning från Viltvårdsfonden är heller inte definierat som ett statligt bidrag då fonden finansier­as av jägarna själva via det statliga jaktkortet. Cirka 20 procent av Jägareförbundets intäkter under 2012 bestod av bidrag, där den överlägset största delen alltså kom från EU. Inte den svenska staten.
Vem eller vilka som är onda eller goda låter jag var och en bedöma. Men en sak kan vi slå fast: Den mäktiga jägarlobbyn är bara rik på ett plan; vår gedigna kunskap om vilt, natur och jakt.

Träff!
Allt fler svenskar accepterar jakt. De senaste 30 åren har jakt­stödet ökat från 72 till 84 procent. Det visar en SLU-avhandling.

Bom!
Trots utredningar, löften och riksdagsbeslut har vi fortfarande ingen förvaltning av varg och lodjur i landet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.