tisdag 16 april

Opinion

Medlemskapet stärker vår röst i framtiden

Björn Sprängare. Foto: Magnus Rydholm

Likt många andra medlemsorganisationer har Jägareförbundet haft en vikande medlemsutveckling. Än är inte situationen besvärande, men vi måste vända trenden redan nu innan läget blir bekymmersamt. Därför är medlemsnyttan så ­­viktig, skriver förbundsordförande Björn Sprängare.

Om man går tillräckligt långt tillbaka i tiden var det en självklarhet att man som aktiv jägare var medlem i Svenska Jägareförbundet. Så är det inte idag. Vi har under flera år haft en successivt vikande medlemsutveckling liksom flertalet ideella organisationer i landet.
Än har inte utvecklingen gått så långt att situationen är besvärande, men det är viktigt att ta tag i medlemsfrågan redan nu. Väntar vi kan det bli bekymmersamt.

Fler orsaker
Orsakerna till den vikande medlemsutvecklingen är många. Samhället och det ideella engagemanget ser helt annorlunda ut idag jämfört med för bara tio år sedan. Människors möjligheter att få kontakt med likasinnade på nätet är idag obegränsade.
Behovet av information tillgodoses för de flesta i huvudsak genom digitala medier. Unga människor engageras ofta i löst sammansatta nätverk i stället för på de traditionella ideella mötena.
Utan att fördjupa mig i en analys av skälen till att det ser ut som det gör kan jag konstatera att den negativa medlemsutvecklingen kan försvaga förbundets möjligheter att vara en stark, förtroendeingivande och respekterad röst för den svenska jägarkåren.
Vi måste rekrytera nya medlemmar redan nu för att kunna verka med oförminskad styrka i framtiden.
Vad krävs då för att åstadkomma en positiv medlemsutveckling? Ja, det viktigaste är att leverera medlemsnytta, det vill säga att den enskilde medlemmen är villig att betala medlemsavgiften därför att han/hon anser att den är värd det vi presterar på olika arenor.

Kraft och kompetens
Vår jägarförsäkring är bra, vår tidning är bra och vår nyhetsförmedling är bra. Men det är trots allt endast en del av medlemsnyttan. Låt mig ta några andra exempel som vi inte är lika bra på att lyfta fram: Lokalt och regionalt arrangerar vi utbildningar i skytte, viltförvaltning, eftersök och styckning. Vi har kurser för jaktledare, hundägare och för dem som vill ta jägarexamen.
Vi representerar våra medlemmar i viltförvaltningsdelegationerna över hela landet. Utöver det agerar och påverkar vi med kraft och kompetens internationella och nationella beslutsorgan i jaktfrågor.
Jag vågar påstå att det är få ideella organisationer som ger sina medlemmar mer medlemsnytta än vi. Ingen annan organisation kan bättre företräda den svenska jägarkåren.
Naturligtvis kan vi göra allt detta ännu bättre, men det vi gör är tillräckligt bra för att motivera ett medlemskap. Det viktigaste skälet är att genom medlemskapet stärka förbundets röst för den svenska jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.