lördag 21 juli

Opinion

Publicerad 30 april 2015 - 10:52

En jägarorganisation som vill rasera jakten

Olle Olsson

Viltvårdsområden är räddningen för tusentals jägare. Därför är det obegripligt att Jägarnas Riks­förbund, ”Landsbygdens jägare”, aktivt arbetar för att ta bort tiotusentals jägares möjligheter att jaga.

Viltvårdsområdena hette tidigare jaktvårdsområden. Det äldsta området i landet bildades 1938. I dag finns fler än 1.500 viltvårdsområden. De sträcker sig över drygt sju miljoner hektar och inom dessa områden sam­verkar ungefär 125.000 privata markägare.
Viltvårdsområden är många gånger guld värda för dem som äger en liten markplätt, eller för oss som inte äger n­­­­­­å­­g­on egen mark, men som ändå vill jaga över stora områden för en rimlig peng. Det är också många gånger en väg in i jakten för unga, marklösa jägare, som tack vare viltvårdsområden kan arrendera en bit mark och sedan bedriva en meningsfull jakt över stora områden.

Att försöka inskränka våra jaktmöjligheter finns det redan en hel del jaktmotståndare som ägnar sig åt, det ligger i sakens natur. Men att en jägarorganisation arbetar för att minska jaktmöjligheterna för både sina egna medlemmar och andra jägare är märkligt. Men det är precis vad Jägarnas Riksförbund gör i den skrivelse som skickats till bland annat länsstyrelser och regeringen. För i skrivelsen föreslår Jägarnas Riksförbund att landets viltvårdsområden ska upplösas.
Ännu märkligare blir det offensiva utspelet med tanke på att Jägarnas Riksförbund i princip inte arbetar aktivt med någon annan jaktfråga. De säger i stället nej – till i det närmaste allting. Den här gången säger förbundet alltså nej till billig och samordnad jakt för landsbygdens jägare.

Svenska Jägareförbundet gör tvärtemot. Jägareförbundet anser att viltvårdsområden är en av de viktigaste grund­­erna för ansvarsfull jakt- och viltförvaltning och förbundet arbetar för att fler viltvårdsområden ska bildas. 
Jag hoppas att Jägareförbundet vinner kampen och fortsätter att stå upp för oss som jagar på landsbygden.

TRÄFF! Nu är det äntligen tid för skjutbanan igen. Att möta våren tillsammans med hagelbössan, lerduvekastaren och en rejäl driva stålhagelpatron­er är ett av livets måsten.

BOM! Socialdemokra­terna lägger sig platt för Miljö­partiet. Ännu en av de snart tvåsiffriga vargutredningarna har dragits igång. Detta som en direkt eftergift till Åsa Romson.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget