torsdag 28 mars

Opinion

Digitaliseringen medför nya utmaningar

Björn Sprängare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vi måste möta våra medlemmar där de finns och i ännu större grad kommer att finnas – tätorterna. Vi måste använda den digitala tekniken för att få en väl fungerande kontakt med våra medlemmar och organisera oss så att vi kan möta nya krav, skriver förbundsordförande Björn Sprängare.

Att spå lär vara svårt, speciellt om framtiden. Då är det kanske enklare att försöka analysera sin samtid för att få en uppfattning om hur framtiden kan gestaltas. 
I vårt projekt ”Jakten på framtiden”, som genomfördes för några år sedan, kan man sammanfatta bilden av samtiden i tre trender som genomsyrar praktiskt taget allt vi företar oss: globaliseringen, digitaliseringen och urbaniseringen. Jag tycker att det fångar mycket av det som vi varje dag möter i medier och samtal med andra människor.

Vill bo nära
Globaliseringen ritar om världshandelskartan, arbetstillfällen flyttas till andra kontinenter och människor rör sig över klotet som aldrig förr. Digitaliseringen förändrar hela vår vardag i den ständiga uppkopplingen. Aldrig har människor kunnat mötas och byta information så lätt som nu. Vi vill inte bara nå varandra lätt, vi vill bo nära varandra också – den moderna människan är den urbana människan.
Dessa trender har redan förändrat jakten. Hundföraren vet inte bara var han har hund­en och sig själv på sin GPS-display, han vet vilka djur som är på gång och kan fånga hela förloppet i sin videokamera. Den tekniska utvecklingen ställer därför nya krav på jakt­etiken.

Ifrågasatt allmogejakt
Den ”nya” urbana jägaren hittar jakt­tillfällen på nätet. Vår omhuldade allmogejakt blir ifrågasatt. Parallellt med detta har vår jaktbara viltfauna genomgått en enorm utveckling. För 20 år sedan var det nästan exotiskt att få skjuta ett vildsvin, idag är det ett dominerande vilt i många landsdelar.
Kron- och dovviltet har fått en makalös tillväxt. I stora delar av landet är därför möjligheterna till goda jakttillfällen mycket större idag än för ett tiotal år sedan.
Den här spännande tiden innebär utmaningar för förbundet, men också stora möjligheter. Vi måste möta våra medlemmar där de finns och i ännu större grad kommer att finnas – i tätorterna.

Vilja och kunskap
Vi måste använda den digitala tekniken för att få en väl fungerande kontakt med våra medlemmar och vi måste organisera oss så att morgondagens jägare känner att det är en självklarhet att vara medlem hos oss.
Därför gav förbundsstämman i maj styrelsen i uppdrag att med våra kretsar som bas analysera hur organisationen ska möta de nya krav som framtiden ställer på oss.
Vi har viljan och kunskapen. Vi har också en god förankring i bygderna och ett stort förtroende i samhället.
Nu krävs ett gediget arbete för att bygga förbundet ännu starkare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.