fredag 19 april

Opinion

Byt ut styrelser där arbetet går på sparlåga

Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Valberedningarna har en viktig uppgift att hitta engagerade personer till styrelser i kretsar och länsföreningar. Fungerar inte arbetet i en styrelse faller ansvaret tungt på valberedningen, som måste ha kurage att byta ut styrelser som inte fungerar, skriver förbundsordförande Björn Sprängare.

Vi passerar snart ett årsskifte. Ett nytt år tar sin början med förväntningar och förhoppningar. Snart är det dags för stämmor, summering av det gångna året och nya val till förtroendeuppdrag. I Jägareförbundet är det många val att förrätta i våra 347 kretsar, 22 länsföreningar och vid förbundets stämma.
Ska vi hinna med att få fram bra förslag måste arbetet i valberedningarna vara igång redan nu.

Men, handen på hjärtat, är jobbet verkligen igång redan? Har vi inte lite till mans en tendens att underskatta arbetet i valberedningen? Tillmäter vi valberedningen den vikt rollen har?
Nej, jag tror inte det. Därför vill jag uppmärksamma hur viktiga ni är som sitter i förbundets olika valberedningar.
Vi arbetar nu i varje länsförening på att vitalisera kretsarnas roll och arbete. Många kretsar har en omfattande och imponerande verksamhet, ofta drivna av entusiastiska och hängivna styrelser, medan andra i stort sett endast finns som namn på ett papper eller en webbsida.

Vår ideella verksamhet med jakt- och viltförvaltning förutsätter att engagerade människor tar initiativ och ansvar. Det är hela grunden för vår existens och vår förmåga att kunna hävda våra intressen. Kretsarnas roll i framtiden är en nyckelfråga för att Jägare förbundet ska bibehålla sin styrka.
Finns det anledning att klaga på ett svagt styrelsearbete faller ansvaret tungt på valberedningen, som ska göra allt förarbete så att stämman kan känna trygghet i sitt val. Valberedningens arbete är inte bara att få fram bra kandidater utan också att förankra sina förslag i förväg hos medlemmarna eller stämmoombuden.
Det kräver tid och arbetsinsatsen underskattas ofta. Det blir lätt att man väljer den bekväma vägen och hoppas att styrelsen vill vara med en mandatperiod till. Något som kanske inte alltid är vad medlemmarna önskar sig, i synnerhet inte om verksamheten varit ifrågasatt.

Att gå emot valberedningens förslag på en stämma kräver ganska mycket och det är få som vill ta den matchen. Därför blir det ofta omval av styrelser som egentligen borde ha förnyats.
Här har valberedningarna i kretsarna sin stora uppgift – att ha kurage att byta ut styrelser där verksamheten är för låg eller inte fungerar.
Det går inte att skylla på att det inte finns bra personer som vill ställa upp. Uppgiften är att hitta dem.

Fakta

Texten publicerades i Svensk Jakt nr 1/2016 (pappersutgåvan).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.