WWF vill dra Sverige till EU-domstolen

Europeiska miljöbyrån och Världsnaturfonden, WWF, uppmanar EU-kommissionen att snabbt ta Sverige till EG-domstolen. Anledningen är den planerade men stoppade vargjakten.

I ett pressmeddelande skriver Europeiska miljöbyrån och Världsnaturfonden bland annat: ”I dag skulle cirka tio procent av hela vargstammen i Sverige, totalt 44 vargar, ha skjutits ihjäl i den största slakten av vargar i den moderna svenska historien”.
Föreningarna fortsätter: ”Vargarna i Sverige hotas av illegal jakt och inavel på grund av isolering, och den planerade storskaliga slakten skulle ha haft en oåterkallelig negativ inverkan på populationen.”

Bekymrade trots jaktstopp
Trots att vargjakten stoppats är Europeiska miljöbyrån och Världsnaturfonden bekymrade.
– Trots att jakten i Sverige tillfälligt avbryts är vi bekymrade över att den svenska regeringen kommer att fortsätta att söka möjligheter att slakta vargar. Sverige, som under lång tid varit en föregångare i miljöskyddet i Europa, har allvarligt satt sitt rykte på spel, säger Jeremy Wates, generalsekreterare för Europeiska miljöbyrån i ett pressmeddelande.
– Vi hoppas att kommissionär Vella kommer att sända en tydlig signal till miljöminister Åsa Romson att sätta stopp för licensjakt på varg i framtiden tills populationen uppnår gynnsam bevarandestatus, fortsätter Jeremy Wates.
WWF vill också ha ett ord med i pressmeddelandet. Världsnaturfonden uppmanar EU att stoppa den svenska vargjakten.
– Det är dags för kommissionen att se till Sverige stoppar vargjakten och tvingar den svenska politiken i linje med EU:s lagstiftning, säger Tony Long, direktör för WWF European Policy Office.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev