Viltkött i fokus

Vildmarksgymnasiet i Södra Unnaryd på gränsen mellan Halland och Småland startar en treårig styckare- och charkuteriutbildning för viltkött.

På Vildmarksgymnasiet utbildar sig eleverna till bland annat yrkesjägare, frilufts eller sportfiskeguider. I dagsläget studerar ett 60-tal elever på skolan. Nu ska kursutbudet utvidgas med en ny klass på cirka 20 elever per år med styckare och charkuterister.

Det är svårt att få tag på styckare och charkuterister som kan hantera viltkött. Vi vet att det finns en efterfrågan på utbildat folk. Både från jägarhåll och från stycknings och charkuteribranschen. Därför startar vi en ny utbildningsgren i höst, säger Alf Andersson som leder utbildningen, till ATL.

Enligt Alf Andersson finns både kunskapen och lokalerna redan på skolan. Förutom vilt kommer eleverna även att lära sig jobba med kött från tamboskap. Skolan har dessutom en egen butik som säljer kött, korv och charkuterier producerade av vilt som fällts av skolans jaktelever.

Några mil därifrån, i Slöinge, satsar charkuteriet Gudmundsgården på kurser i korvstoppning och styckning av vildsvin. Satsningen ingår i rege­ringens visionsprogram Sverige det nya matlandet.

För 5060 år sedan gjorde folk på samma sätt som vi gjort i många hundra år. Men nu är det glömt, säger ägaren Ralf Tebaay till Hallands Nyheter.

Den nya kursverksamheten ska drivas i samarbete med länsstyrelsen och Jordbruksverket. Även andra företag ska kunna hyra in sig och bedriva kurser på anläggningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev