Viltet behöver din hjälp

Nu behöver viltet hjälp för att klara ännu en sträng vinter. Här får du flera handfasta råd på hur du ska utfodra på bästa sätt.

I hela landet ligger snön redan djup. Det tillsammans med sträng kyla och på sina håll hård skare gör att till exempel rådjuren har svårt att hitta tillräckligt med föda för att överleva.

Svälten innebär ett stort lidande för djuren. Främst är det jägarna som utfodrar rådjur och annat vilt och ett stort ansvar vilar nu på dem för att skapa bästa möjliga förutsättningar för hjälpinsatser.

 

Jägareförbundets rekommendationer vid rådjursutfodring:

Planering
Leta upp lämpliga platser jämnt fördelade över jaktmarken. Platserna bör väljas inom områden där rådjur erfarenhetsmässigt uppehåller sig vintertid, vanligtvis i äldre skog och i närhet av bebyggelse. Med hänsyn till fodertransporterna bör platserna vara lätt tillgängliga.

Om du inte är jägare men ändå vill hjälpa till att utfodra råjuren kan du lämpligen kontakta jägarna på intilliggande markområde för att samordna hjälpinsatserna.

Utfodringsplatserna bör förläggas i högstammig skog med ”runt om sikt” men gärna i anslutning till tätare, skyddande skog och vegetation. Med hänsyn till riskerna för trafikolyckor med rådjur bör man inte anlägga utfodringsplatser i närheten av allmänna vägar.

För att alla djur ska få tillgång till foder måste utfodringen på varje foderplats ske på fleraplatser minst två men helst tre eller fyra. Foderplatserna bör ligga med 1020 meters avstånd från varandra.

Naturligt foder
Vid varje foderplats bör det finnas en saltsten samt från tidigt på hösten kvalitativt bra hö i regnskyddade foderhäckar eller foderstackar. Detta för att djuren tidigt på hösten ska lära sig var hjälpen finns när väl vintern kommer.
Ett bra rådjurshö ska vara tidigt skördat med unga, klena och näringsrika blad och strån. Det bör innehålla mycket klöver eller vara ett ängshö med stort inslag av örter. Grovt halmliknande hö är olämpligt som rådjursfoder. Hö får inte ges till utmärglade rådjur. Ska hö ges måste man påbörjat stödutfodringen tidigt på säsongen så att deras magar hinner vänja sig vid detta foder.

Även annan utfodring bör påbörjas i god tid innan vintern slår till på allvar. Lämpligt är ”naturlig” föda som fällda lövträd, frukt, rotfrukter och grönsaker. De mest uppskattade lövträden är asp, sälg och björk. Observera att det krävs tillstånd från markägaren för att få fälla träd. Fallfrukt från trädgården är ett utmärkt alternativ. Frukten och grönsakerna får dock inte vara ruttna eller mögliga. Vid minusgrader bör frukterna delas i mindre bitar.

Plogning av klövervallar och höstsådda fält med raps, råg eller vete ger ett rikligt och ”naturligt” fodertillskott. I vissa fall kan även plogning av viltåkrar ge ett bra resultat beroende på gröda och tidigare nyttjandegrad. Åtgärden uppskattas mycket av rådjur och harar men är arbetsam och naturligtvis krävs markägaren tillstånd.

Special- och konstfoder
Vid svåra vinterförhållanden måste oftast det ”naturliga” fodret kompletteras med special- och konstfoder. Spannmål, framförallt havrekross är omtyckt av djuren. Ett mycket bra och populärt foder är ensilage där höet redan delvis har brutits ned och innehåller t.ex. fettsyror som är viktiga för djurens näringsupptag. En rundbal av ensilage räcker länge och kan, trots att den är relativt fuktig, ätas även vid låga temperaturer. Ensilage kan också till skillnad från hö ges till starkt utmärglade djur.
Konstfoder kan också ges som pellets eller som grovmjöl. Det är viktigt att fodret är kolhydratrikt, alltså rikt på socker. Detta är mycket viktigare än att fodret håller höga proteinhalter. För att djuren inte skl få störd matsmältning är det också viktigt att fodret har ett visst fiberinnehåll. Med fördel kan olika typer av kreatursfoder användas, men det finns också framtaget speciella foder lämpliga för klövvilt. Mycket lämpliga för rådjur är Avrenspellets och Viltfor.

 

Andra åtgärder
Vid svåra snöförhållanden kan du med snöskoter köra upp ett stjärnformat ”vägnät” ut från foderplatsen. Detta ger djuren bättre möjligheter att nå foderplatserna och att fly därifrån vid fara.

Har du påbörjat en regelbunden utfodring är det viktigt att fortsätta under hela vintern och våren ända fram till dess gräs och örter börjar spira. Dödligheten bland rådjur på grund av svält är i regel som störst under senvintern och våren. Foderplatserna bör ses till minst en gång varje vecka.

Även med en korrekt insatt stödutfodring kommer ett antal rådjur att dö under en sträng vinter. Vinterdöden slår i första hand ut de svagaste djuren. Genom en korrekt insatt stödutfodring kan du dels förhindra mera katastrofala avgångar i rådjursstammen dels hjälpa många djur att komma över vintern utan allt för stora påfrestningar samt att djuren är i bättre kondition inför kommande föryngringssäsong.

 

Ladda hem artiklar om stödutfodring

Svensk Jakt har skrivit många artiklar om stödutfodring. Om du inte har dem sedan tidigare kan du ladda hem dem som pdf-filer genom att klicka på länkarna här nedan:

Så utfodrar du rådjur del 1

Så utfodrar du rådjur del 2

Tema stödutfodring av vilt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev