lördag 22 juni

Vill ha en veckas handläggning av vapenlicenser

Moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden motionerar nu i riksdagen om att handläggningstiden för vapenlicenser ska vara högst en vecka och om att erfarna jägare bör kunna utöka sin vapengarderob till tio vapen.

 

Det är motionstid i riksdagen. Sten Bergheden (M), som själv är jägare, lämnar in en motion som går ut på att förkorta handläggningstiderna för ansökan om vapenlicenser till högst en vecka.


Sten Bergheden

Jägarkåren har ett stort ansvar och ett stort förtroende från samhället att sköta bland annat viltvården vilket också görs på ett mycket bra sätt. Men polisens långa väntetider för att få vapenlicens rimmar illa med att samhället i sin tur kräver att jägarkåren ska sköta viltvård, eftersöka trafikskadat vilt, hantera kött, rapportera in sjukdomar etcetera. Det är inte rimligt att det ska behöva ta sådan tid i Sverige att få sin vapenlicens, säger Sten Bergheden i ett pressmeddelande.


Utredde i vintras

I februari gav Sten Bergheden i uppdrag till Riksdagens Utredningstjänst att titta närmare på polisens handläggningstider för vapenlicensärenden.

Det tar nästan en månad i genomsnitt att få sin vapenlicens i Sverige, och då finns det några län där det tar ännu längre tid än så, medan det i Finland tar två veckor i snitt och i Danmark entvå dagar. Polisen i Sverige kan heller inte uppge hur många vapenhandläggare de har eller hur många arbetstimmar de lägger ned, sa Sten Bergheden tidigare i år.

Han vill istället se att handläggningstiden ska vara högst en vecka.

Handläggningstiderna för att få vapenlicens bör minskas till max en vecka när jägarexamen är uppfylld och förvaringsfrågan är löst, och inga övriga oklarheter finns, säger Sten Bergheden.


Utökad vapengarderob

I dagsläget är vapengarderoben begränsad till högst sex vapen, vilket Sten Bergheden också vill ändra på i sin riksdagsmotion.

Det kan hindra jägare att kunna skaffa rätt vapen till de olika jakttillfällena och till de olika viltarterna. Jägare som har avlagt jägarexamen och innehaft den under fem år utan anmärkningar borde med automatik kunna få skaffa fler vapen om bara förvaringsfrågan är löst.

Jag lämnar därför in en riksdagsmotion om att erfarna jägare bör kunna utöka sin vapengarderob upp till 10 vapen, säger Sten Bergheden i pressmeddelandet.

Motionen kommer inom kort att finnas publicerad på riksdagens hemsida.

 

Läs mer:

Riksdagsledamot: ”Handläggningstider för vapenlicenser måste bli kortare”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev