torsdag 22 februari

”Vi ska fortsätta straffas och belastas”

Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland. Foto: Martin Källberg

UPPDATERAD TEXT – Vi i viltförvaltningsdelegationen har beslutat långsiktigt om tre föryngringar, men accepterade inom femårsplanen fem till sju. Samverkansrådet fastställde sju och nu beslutar Naturvårdsverket om elva. Det skapar inget som helst förtroende för Naturvårdsverkets arbete, säger en mycket besviken Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

– Naturvårdsverket gör samma fel igen när det utgår från 360 vargar. Den siffran är från inventeringar våren 2013 och kontrollerades vintern 2013-2014 och är alltså ett år gammal. Egentligen har vi nu 450–500 vargar i landet. 90 stycken skulle vi kunna skjuta bara i Värmland för att komma ner till 110 (11 föryngringar), säger Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, efter Naturvårdsverkets beslut.
– De missleder en stor del av allmänheten som inte begriper det här, anser han.
Han säger att Naturvårdsverket dessutom blandar ihop miniminivåer med förvaltningsnivåer.
– De har satt noll på Stockholms län och Uppsala län bara för att det inte finns revir där nu. Men sätt åtminstone en föryngring så man visar att man är beredd att dela ansvaret där besluten om vargstammen fattas.
– I stället fastställer man en miniminivå för Värmland som är hälften av den totala för Sverige. På en yta som utgör 4,3 procent av landet. Det bara befäster den höga belastning som Värmland har. Vi ska fortsätta straffas och belastas, säger Lennart Johannesson.
Han ser det ändå som positivt att det nu kan fattas beslut om vargjakt.
– I besvikelsen över den höga miniminivån är det ändå positivt att vi faktiskt ska få börja jaga varg, att det kommer en brytpunkt. Men glädjen över att ha kommit dithän förstörs av att verket inte får till den långsiktiga planen, avslutar Lennart Johannesson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev