fredag 19 april

Verket tillåter jakt på 16 vargar

Naturvårdsverket har nu fattat beslut om en selektiv och riktad jakt på inavlade vargar.
En selektiv och riktad jakt är den enda åtgärden som på kort sikt kan minska inavelsgraden, slår Naturvårdsverket fast.
Max 16 vargar får skjutas under den korta jakttiden 31 januari17 februari.

 

En forskarrapport visar att en selektiv och riktad jakt kan bidra till att minska inaveln i den svenska vargstammen. Processen kan ytterligare påskyndas genom att tillföra extra obesläktade vargar. Det beror på att åtgärder som bidrar till en genetisk förstärkning av vargstammen får snabbare genomslag om vargstammen är mindre, framhåller Naturvårdsverket .

Det är vargar i de mest inavlade reviren som kommer att omfattas av en selektiv och riktad jakt eftersom syftet är att minska inaveln i vargstammen. En selektiv och riktad jakt ska inte blandas ihop med vanlig licensjakt. Den riktade jakten är en av flera åtgärder för att minska inaveln i vargstammen och ett led i arbetet med den genetiska förstärkningen, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

En minskad inavelsgrad skulle påtagligt främja den skandinaviska vargstammens genetiska status i ett längre perspektiv och därmed skapa förutsättningar för en gynnsam bevarandestatus. Jakten bidrar till vargstammens möjligheter att nå gynnsam bevarandestatus.

Genom en riktad jakt mot ett av alfadjuren i revir med hög inavel skapas förutsättningar för att vargar med lägre inavelsgrad ska kunna ta över efter det avlivade alfadjuret. Avkommor från ett sådant vargpar får då en lägre inavelsgrad.

Jag vill betona att en sådan jakt på varg som bedrevs 2010 och 2011 inte är aktuell. Naturvårdsverkets inställning är att den genetiska förstärkningen måste komma först innan vi kan ha en vanlig licensjakt på varg, avslutar Maria Ågren.

Vid tidigare licensjakter 2010 och 2011 sköts heller ingen så kallad genetiskt viktig varg.

Fakta om selektiv vargjakt:

De mest inavlade reviren omfattas av den riktade jakten. I varje utpekat revir får högst två individer fällas. Jakten ska inriktas mot grupper av varg och ska, om möjligt, bedrivas så att högst ett av alfadjuren fälls.

De som har jakträtt på marken där de utvalda reviren finns får jaga

Jakten pågår mellan 31 januari och 17 februari 2013. Under den 31 januari får man endast spåra.

Jaktledaren ska minst en gång i timmen rapportera in till aktuell länsstyrelsen om resultat från jakten.
Naturvårdsverket följer utvecklingen av vargstammens genetiska status.

Berörda revir:

Jakt tillåts efter vargar i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län i nedanstående revir. I revir som är länsgränsöverskridande ska berörda länsstyrelser samordna sig om jakten. Högst två vargar får fällas i varje nedanstående revir, sammanlagt 16 vargar.

Brattfors Värmlands län

Fulufjället Dalarnas län

Värnäs* Värmlands län

Ulriksberg Örebro län

Villingsberg Örebro län

Kloten Dalarnas och Örebro län

Hedbyn Örebro och Västmanlands län

Våmådalen* Dalarnas län

 

* Fotnot: Naturvårdsverket pekade initialt ut Acksjöreviret i Värmland, men sedan man efter DNA-analys upptäckt att det finns ättlingar till en invandrad rysk-finsk och därmed genetiskt värdefull varg i Acksjöreviret, undantogs detta från jakt. Det blir istället vargjakt i intilliggande Värnäsreviret.
Från början pekade Naturvårdsverket även ut Kölstareviret. Men där har inga vargar hittas i år och därför flyttas jakten till Våmådalens vargrevir i Dalarna.

 

Notablet är att ingen varg får skjutas i vargtäta Gävleborgs län. Detta trots att alfaparet i det så kallade Sjösvedenreviret till exempel består av två helsyskon.

Naturvårdsverket uppger att listan kan komma att revideras om det kommer helt ny information om reviren, till exempel att något alfadjur saknas, från berörda länsstyrelser.

 

Naturvårdsverkets beslut om selektiv och riktad vargjakt

 

Läs även:

Vargbeslut väcker blandade känslor i Jägareförbundet

Nu är det upp till Potocnik

Naturskyddsföreningen: vi överklagar vargjakten

Ändring i vargjakten i Värmland

Fler ändringar i vargjakten

 

{DynamicContent:[Modul] Webbfråga}

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev