Verket duckar i vargrapporteringen till EU

Naturvårdsverket har med hjälp av ArtDatabanken genomfört en koll av den svenska naturen genom rapporteringen enligt EU:s Art- och habitatdirektiv. Rapporten innehåller 164 arter och 89 naturtyper beskrivs som en tempmätare på hur djur och natur mår i landet. Verket drar dock inte någon slutsats om vargens bevarandestatus.

Vargen har som vanligt varit i fokus inför verkets redovisning till EU. Men här duckar alltså Naturvårdsverket: ”Antalet vargar redovisas, liksom utbredning och kvaliteten i livsmiljön. Det finns ett stort intresse för varg och många forskare har lämnat underlag och synpunkter under processen. Det finns fortfarande otydligheter i de underlag som kommit in till Naturvårdsverket och de behöver ytterligare granskning. Mycket tyder dock på att populationsstorleken i sig inte längre är ett problem för vargens framtid”, skriver verket i ett pressmeddelande.

Gråsälen har inte gynnsam bevarandestatus
Rapporteringen ger möjligheter att bedöma om arter och naturtyper finns som livskraftig del av den svenska naturen på lång sikt; det vill säga om de har gynnsam bevarandestatus. Rapporteringen bygger på fyra faktorer: populationsstorlek och -trend (areal för naturtyper), utbredning, kvalitet i miljön och framtidsutsikter. Alla fyra faktorer måste vara uppfyllda för gynnsam bevarandestatus.

Uppseendeväckande är att gråsälen inte bedöms ha gynnsam bevarandestatus.

− Tar vi gråsälen i Östersjön som exempel så finns det många sälar och utbredningsområdet är stort. Däremot är kvaliteten i miljön dålig. Det innebär att gråsälen i dag inte har gynnsam bevarandestatus och att vi behöver fortsätta vårt arbete med att förbättra miljön i Östersjön, förklarar Mark Marissink, enhetschef på Enheten för natur och biologisk mångfald på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

Rapporteringsfakta

Rapporteringen till EU enligt artikel 17 i Art- och habitatdirektivet sker vart sjätte år. Då rapporterar Sverige tillsammans med alla andra medlemsstater i EU in fakta om arter och naturtyper. Art- och habitatdirektivet är EU:s lagstiftning för att bevara och skydda naturen.

EU kan begära in kompletterande underlag efter inrapporteringen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev