Vargupprop i Dalarna

Drygt 1.700 medborgare i MalungSälens kommun har skrivit under en namninsamling där de bland annat kräver att kommunpolitikerna ska verka för en minskning av vargstammen i kommunen.

Vi vill pröva något annat, oberoende av organisationstillhörighet, som vanliga medborgare, säger Mats Larsson, ledamot i Jägareförbundet Dalarnas styrelse.
Tidigare uppvaktning från jägarintresset, på alla nivåer, har visat sig verkningslös, anser han.
Politikerna förstår frågan, lyssnar, men sedan händer inget, säger Mats Larsson.

Överlämnas i morgon

De drygt 1.700 namnen motsvarar 20 procent av de röstberättigade i MalungSälens kommun och utgörs av kommuninvånare över 18 års ålder. Namnlistorna drogs in igår, efter att ha legat ute i knappt tre veckor. Listorna ska överlämnas till kommunstyrelsens ordförande i morgon, då även några ytterligare krav ska framföras.

Bland annat vill man att kommunen tillsammans med Älvdalens kommun verkar för en vargfri buffertzon mot Idre sameby.

Rädsla för hot

Tanken var att namnlistorna skulle överlämnas av någon vanlig person, till exempel en sällskapshundsägare som drabbats av vargen, och inte av någon jägare eller lantbrukarrepresentant.
Men de har backat ur en efter en, de är rädda för hot. Så nu blir det jag och en till som ska överlämna listorna, säger Mats Larsson.

Vi kan inte längre acceptera landets förda rovdjurspolitik eftersom den medför så stora negativa konsekvenser både socialt och ekonomiskt.

Meningslöst arbete

Mats Larsson är även jägarnas representant i Dalarnas viltförvaltningsdelegation.

Det arbetet känns ganska meningslöst. Vi får vara med och diskutera men när det fattas beslut lyckas de ändå skriva dem så att det blir tvärtom mot hur man diskuterat. Jag är väldigt kluven och har haft god lust att kliva av länge.
Han har dock beslutat sig för att sitta kvar tills vidare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev