Vargskytt dömd till fängelse

En 35-årig norsk man har dömts till fängelse i fyra månader efter att han skjutit en varg som befann sig i närheten av en fårbesättning.

Det var den 17 augusti fjol som mannen sköt en vuxen varg på Nes i Akershus. Han sköt vargen, en ensam icke revirhävdande hanvarg, på 84 meters håll. Vargen var 25 meter från en fårhage omgärdad av elstängsel när den sköts. I hägnet fanns fyra får. Mannen ringde själv polisen och berättade vad som hänt.

35-åringen har erkänt att han sköt vargen. Han menar att han handlat i nödvärn och därför ska frias från åtalet.

Men Øvre Romerike tingrätt anser enhälligt att mannen ska dömas till fängelse. Tingsrätten anser att mannen skulle ha försökt skrämma vargen, till exempel genom skrämskott, innan han sköt djuret.

 

Fråntas rätten att jaga

Tingsrätten dömer mannen till fyra månaders fängelse och han fråntas rätten att bedriva fångst och jakt i två år, mannens vapen har beslagtagits och han ska dessutom betala rättegångskostnaden.

Det var Norges Norges Miljøvernforbund som anmälde skytten. Förbundets jurist Jon Bakke säger sig vara nöjd med domen, som han kallar en viktig seger för skyddet av rovdjur, rapporterar RanaBlad.no.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev