fredag 2 juni

Vargjakten i Dalarna helt stoppad

Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket anser att länsstyrelsen Dalarnas beslut om licensjakt på varg inte var tillräckligt motiverat. Därmed kommer den redan senarelagda jakten inte att bli av.

– De överklaganden som vi har fått in är väl genomarbetade och vi har prövat samtliga delar i länsstyrelsens båda beslut, berättar Gunilla Ewing Skotnicka, chef för sektionen art- och områdesskydd på Naturvårdsverket. Eftersom länsstyrelsen inte har visat att samtliga kriterier för licensjakt är uppfyllda upphäver Naturvårdsverket länsstyrelsens beslut.

Naturvårdsverket bedömer att länsstyrelsen i Dalarnas beslut om licensjakt på varg uppfyller kriterierna om selektivitet och strängt kontrollerade förhållanden.
Däremot har de inte visat att det saknas annan lämplig lösning, att upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus inte försvåras och att uttaget ska vara i begränsad mängd. Syftet med licensjakten är inte heller tillräckligt tydligt.
Det skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Jägareförbundet reagerade tidigt
Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, reagerade redan i slutet av december när jakten inhiberades:
– Det är ofattbart att det ännu en gång ska sättas stopp för ansträngningarna att få igång en fungerande förvaltning av vargstammen i vårt län.
– Dalarna är landets rovdjurstätaste län och det är obegripligt att vi inte ska få kunna göra en beskattning av vargstammen. Vi har höga nivåer av skador orsakade av varg bland såväl fäbodbruk och tamdjursbesättningar att ta hänsyn till. Det finns alla argument för att få igång en förvaltning av vargstammen, säger Thomas Björklund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev