lördag 20 april

Vargflytt, del IV

Skyddsjakten på vargtiken i Junsele stoppades två gånger. Nu ser Naturvårdsverket ingen annan utväg än att flytta vargen till Mellansverige för fjärde gången!

 

I ett pressmeddelande offentliggör Naturvårdsverket nu beslutet, som togs på fredagen, att flytta vargtiken från Junseleområdet till Mellansverige. Vargen har flyttats vid tre tidigare tillfällen och varje gång har hon vandrat tillbaka norrut till renskötselområdet.

Bakgrunden till fredagens beslut är en ohållbar situation för renskötseln och att det inte går att genomföra en skyddsjakt just nu, skriver Naturvårdsverket.

Det är en mycket svår situation. Skadorna för renskötseln är så omfattande att den är ohållbar. Situationen förvärras dessutom hela tiden. Vi ser idag ingen annan lösning än att flytta vargtiken, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Beslutet gäller mellan 12 och 31 mars. Naturvårdsverket kommer att informera när flytten har genomförts och man planerar nu att åter förse vargtiken med ett GPS-halsband.

 

Allt större skador

Naturvårdsverket har två gånger beslutat om skyddsjakt men besluten har överklagats och skyddsjakten har avbrutits. Samtidigt så blir situationen för renskötseln allt svårare och skadorna är omfattande, något som bekräftas av Länsstyrelserna i Västernorrlands och Västerbottens län som förordar en flytt av vargtiken.

Vid fredagens samråd med Nationella rovdjursrådet framkom att majoriteten av rådet förordar en flytt.

I och med förvaltningsrättens ställningstagande om inhibition av de två tidigare besluten om skyddsjakt välkomnar länsstyrelsen en lösning för att reducera störningarna för samebyn, säger Irene Hedlund, rovdjurschef på länsstyrelsen i Västernorrlands län.

Vi anser att situationen är allvarlig och ohållbar för renskötseln i området. Utöver den nuvarande problembilden är det stor sannolikhet att vargtiken att bli kvar i området och problemen kommer sannolikt att uppstå igen.

 

Ohållbar situation

Eftersom de tidigare beslutade skyddsjakterna inte kan genomföras på grund av överklaganden från bevararorganisationerna gör Naturvårdsverket bedömningen att en flytt i den besvärliga situation som råder är bäst även för vargtiken.

Den nu planerade flytten ska ses som en extraordinär åtgärd, skriver Naturvårdsverket. För att lösa en den ohållbara situationen gör Naturvårdsverket ett avsteg från de principer som tidigare tillämpats i dessa sammanhang beträffande antalet sövningar och flyttar av vilda djur.

Vi är medvetna om att en flytt kan medföra risker för vargtiken. Därför har vi inför detta beslut rådgjort med veterinärer och forskare. Det märkarteam som vi anlitar vid flytt av varg kommer att medverka i genomförandet av flytten av vargtiken från området till ett område till Mellansverige där förutsättningarna för etablering av varg är lämpligare, och det är Naturvårdsverket som ansvarar för flytten, säger Ruona Burman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev