Vargen är mager och har svårt att jaga
Den skadade hanvargen i Småland är den så kallade Gnosjövargen, eller Ålarydsvargen, som i juni 2013 slog ett antal får i samma område.
Skyddsjaktsansökan avslogs den sommaren eftersom vargen verkade ha försvunnit från trakten och rykten sa att den skulle ha skjutits.
Så var det alltså inte och samma varg var på plats igen även i februari 2014, visade en spillningsanalys.
– Sedan försvann han, men vi hade vargangrepp på får i Ålaryd i somras, då kunde vi inte bekräfta vilken varg det var, berättar rovdjurshandläggare Linda Andersson vid länsstyrelsen i Jönköping.
Flera mil
Vargen har rört sig över ett flera mil stort område trots hältan och en sårskada som har blött åtminstone sedan nyårsafton, då han spårades första gången i vinter.
– Han har förmodligen ett ganska djupt sår, ungefär två gånger tre centimeter, på vänster sida och han haltar på vänster bakben. Synobservationer säger att han är mager, fortsätter Linda Andersson.
Vargen har återkommit någon gång i veckan till en rävåtel som består av ett älgskinn. Där ska länsstyrelsen idag sätta upp en åtelkamera för att försöka få bilder av vargen och bedöma hans tillstånd.
– Han har svårt att jaga och i spillningen som hittats har det inte funnits spår av kött, bara hår och ben, säger Linda Andersson.
Läka ut
Hon kommer också att kontakta Viltskadecenter och informera sig om möjligheten att vargens skada kan läka ut.
– Det finns de som vill att vi ska åka ut och avliva honom, men naturen måste också få ha sin gång, menar hon.
Trots sin skada har den här vargen varit skygg och inte särskilt synlig för människor.
– Vid ett tillfälle sågs han ganska nära ett hus, han gick förbi på vägen på 10–20 meter, stannade och gick sedan vidare.
– Vi tror inte att han är farlig för människor bara för att han är mager. Men det skulle inte vara bra om han hittar sopor eller slaktavfall i närheten av bebyggelse just nu, anser Linda Andersson.
Fyra år
Vargen ska ha befunnit sig på samma plats tre dagar i rad, vid byn Ljungberg mellan Ålaryd och Skillingaryd. Kanske börjar hans allmäntillstånd bli så dåligt att det inte tillåter att han kan gå som tidigare.
– Han kan också vara påverkad av blödningen i sig, säger Linda Andersson.
Vargen bedöms vara runt fyra år nu, när han först kom till trakten sommaren 2013 var han en ungvarg på ett eller två år. Hans ursprungliga revir är Djurskog 3 i västra Värmland, på gränsen till Norge.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.