söndag 3 mars

Vargar spårade i Stockholms län

Nu har vinterns spårning efter rovdjur i Stockholms län kommit igång. Efter rapporter kunde två vargar spåras under tisdagen öster om Karby och Kårsta i Vallentuna kommun.
Det finns tecken på att Rialareviret har utvidgats åt väster, säger rovdjurshandläggare Hanna Dittrich Söderman.

Karby och Kårsta ligger väster om E18 och strax utanför det som tidigare har ansetts utgöra Rialareviret. Ett växande antal observationer av varg i det området talar nu för att reviret har utvidgats västerut.  

Men det är fortfarande osäkert och vi behöver arbeta mer med frågan innan vi kan definiera om revirets gränser. Fler spårningar under vintern kommer förhoppningsvis ge en tydligare bild, säger Hanna Dittrich Söderman.  

Tisdagens spårning svarar inte på frågan om ett nytt vargpar etablerat sig i området, eftersom inga tydliga revirmarkeringar kunde dokumenteras.  

Spårningen blev tyvärr bara cirka två kilometer, vilket är kortare än vad vi hade hoppats på. Det började snöa ymnigt på eftermiddagen och då snöar spåren snabbt igen. Så snart det blir bra förhållanden för oss att fortsätta spåra, kommer vi att göra det, säger Hanna Dittrich Söderman.  

 

Vargar norr om Riala

Under den gångna helgen gjordes även en kortare spårning av två vargar norr om Riala. Inte heller vid detta tillfälle observerades några revirmarkeringar.  

Dagens spårning är ett bra exempel på hur viktigt det är för oss att allmänheten snabbt rapporterar in det man ser till oss, helst på vår webbtjänst rovobs.se. Då kan vi, om förhållandena är bra, följa upp det som rapporterats, säger Hanna Dittrich Söderman.  

Vi vill att man rapporterar spår efter varg och lodjur på någorlunda ny snö. Det är viktigt att rapportera snabbt eftersom spår på snö är färskvara, de försvinner så snart nästa snöfall kommer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev